Huidkanker: UMCG doet mee aan de Nationale Huidkankerdag

dinsdag, 21 april 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: www.ouderenjournaal.nl/groningen/2015/04/21/umcg-doet-mee-aan-de-nationale-huidkankerdag/ .
21 april 2015


De afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zet op zaterdag 30 mei haar deuren open voor het publiek ter gelegenheid van de Nationale Huidkankerdag. Bezoekers kunnen tussen 10 en 13 uur hun huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes door dermatologen.

Dit geldt exclusief voor bezoekers die zich hiervoor hebben ingeschreven via www.huidkankerdag.nl. Inschrijven kan vanaf 20 april tot en met 25 mei. Naast een huidcheck kunnen bezoekers ook informatie krijgen over hoe zij hun huid het beste beschermen én zelf controleren. De Nationale Huidkankerdag vindt voor de derde maal plaats. Het motto deze keer is: ‘Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?’.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: in tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar.

Beschermen

UMCG-dermatoloog dr. Jorrit Terra, één van de organisatoren van de derde Nationale Huidkankerdag: “Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon, elke keer dat je verbrandt is er één te veel. In de meeste gevallen komt de schade die in jongere jaren is opgelopen op latere leeftijd tot uiting.”

Veel Nederlanders hebben een kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Een belangrijke risicogroep wordt gevormd door mensen die vanwege hun beroep vaker worden blootgesteld aan UV-straling. Dit zijn mensen die veel buitenwerk verrichten zoals bouwvakkers en stratenmakers. Ook buitensporters die geen of onvoldoende beschermende kleding dragen, zijn zich vaak onvoldoende bewust van de (extra) risico’s die ze lopen. De laatste groep met een grotere kans op huidkanker zijn senioren. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld geweest aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht toen zij jong waren.

Controle

Regelmatig de huid (laten) controleren is belangrijk om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijk, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over veilig zonnen.

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.

Zie ook:
Artikelen/8321/huidkanker_zonlicht_en_rf_straling
en
Artikelen/8391/huidkanker_fm_radio_and_tv? .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie