KPN-reclame overtreedt Franse en Belgische wetgeving en beschadigt gezondheid van jonge kinderen?

dinsdag, 14 april 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: stralingsbewustzijn.nl/kpn-reclame-overtreedt-franse-en-belgische-wetgeving-en-beschadigt-daarmee-gezondheid-van-jonge-kinderen/ .
7 april 2015, door Derck Mekkering

Was Ster reclame op TV (onder meer op NPO1 op zondagavond) de foto's zijn daarvan overgenomen.
Daarna kwam nog de KPN nieuwsbrief binnen met schandelijke reclame:
www.kpn.com/prive/krijg-meer.htm?campaignid=em:nb:marketing:cm:bb .
en vervolgens nog een you tube film:
www.youtube.com/watch?v=MlTSMQka8TY&feature=em-share_video_user
Nu het verhaal van bovenstaande bron.


KPN-reclame overtreedt Franse en Belgische wetgeving en beschadigt daarmee gezondheid van jonge kinderen?

Afgelopen week brak mijn Puttense klomp toen ik vanuit mijn ooghoek de nieuwe KPN reclame voorbij zag komen. Ik was geschokt. De twee schattige peuters die met opa ‘beeldbellen’, vormen het decor van een schandalige overtreding van zowel Franse als Belgische regelgeving. KPN veronachtzaamt daarmee niet alleen de wet, maar ook de gezondheid van jonge kinderen.

stralingsbewustzijn.nl/wp-content/uploads/2015/04/KPN-schurkt-met-wet-e1428415753676.jpg

Beschermingsmaatregelen door Franse en Belgische overheden

In België is op 1 maart 2014 preventieve wetgeving ingegaan ter bescherming van jonge kinderen tegen de negatieve langetermijngevolgen van elektromagnetische straling uitgezonden door mobiele telefoons. Frankrijk volgde op 1 januari 2015. Officiële reden hiervoor is dat er een verhoogd risico op hersenkanker is bij intensief gebruik van een mobiele telefoon. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft elektromagnetische straling geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Deze preventieve voorzorgsmaatregelen moeten gsm-gebruikers meer stralingsbewust maken en hen beschermen.

De Franse wetgeving resulteerde in een verbod op Wifi in kindercrèches waar kinderen jonger dan 3 jaar aanwezig zijn, een beperking in het gebruik van Wifi op basisscholen (uit wanneer niet in gebruik) en het voeren van duidelijke signalering indien een openbare gelegenheid Wifi aanbiedt.

Maar om haar burgers te beschermen, zijn Frankrijk en België bereid nog meer stappen te nemen. In België dienen in telefoniewinkels de SAT-waarden (stralingswaarden) van mobiele telefoons getoond te worden. Beide landen hebben een verbod op reclame voor mobiele telefonie gericht op kinderen jonger dan 7 (België) en 14 (Frankrijk) jaar ingesteld. Daarnaast is het verboden om reclames te maken waar men de telefoon tegen het oor houdt, met een boete van 75.000 euro per overtreding. Er mag dus louter reclame maakt worden wanneer men (volwassenen) belt met een headset.

Onderzoek naar schadelijke effecten straling

De huidige generatie kinderen komt al vroeg in contact met straling uitgezonden door, smartphones, tablets en wifi. Het begint al in de spermafase bij de man en gaat door wanneer ze in de buik van de moeder zitten. De totale blootstelling tijdens hun leven zal dus groter zijn dan van de huidige volwassenen. Het cruciale aspect is dat kinderen vele malen meer elektromagnetische straling absorberen dan volwassenen (2 keer meer voor de hersenen en 10 keer meer voor het beenmerg van de schedel).

Uit onderzoek blijkt dat mensen die decennialang regelmatig een half uur per dag hun mobiele telefoon gebruiken een verdubbeld risico op hersenkanker lopen, en degenen die daar als tiener mee begonnen zelfs vier tot vijf keer. Blootstelling aan straling van mobiele telefoons zou daarnaast ook een rol kunnen spelen bij de toename van ernstige andere problematiek zoals gehoorproblemen, autisme, gedragsveranderingen, slapeloosheid, oorsuizen of tinnitus, Parkinson, Alzheimer, en een breed scala aan allerlei verstoringen van het zenuwstelsel.
Indien kinderen gebruik maken van mobiele telefoons is er al reden tot extra voorzichtigheid, gezien de recente classificatie van straling als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Onderstaande illustratie verduidelijkt dit:

stralingsbewustzijn.nl/wp-content/uploads/2015/04/straling-door-het-hoofd-van-kinderen.jpg

Kusje met straling

Met deze informatie in het achterhoofd kijken we nogmaals naar het KPN-filmpje. Door het vertonen van twee vrolijke peuters lijkt KPN de consument ervan te willen overtuigen hoe makkelijk beeldbellen is. Zelfs de kinderen kunnen videobellen met opa, is het idee. Hoe leuk het is dat uw kinderen op deze manier met de grootouders in contact staan en tegelijkertijd een gigantische dosis elektromagnetische straling absorberen, valt te bezien…

Mijn mond viel dus open van verbazing toen ik het betreffende KPN filmpje waarin Opa, die “gebeeldbelt” wordt, vraagt om een kusje (op het toestel, een Samsung Note 4). De twee lieve jochies hangen met hun hoofd recht boven het toestel. Denk even mee wat er dan gebeurt. Het apparaat zendt en ontvangt op volle toeren middels de wifi of 4G antenne (of een combinatie daarvan door de “download booster” functie van het toestel) en de twee peuters bevinden zich midden in de stralingsbol.

stralingsbewustzijn.nl/wp-content/uploads/2015/04/KPN-overtreed-Franse-wetgeving-e1428415872725.jpg

Indien we de SAT waarde uit bovenstaande illustratie toepassen, zouden deze kereltjes dus een SAT absorptie waarde ervaren van die kan oplopen tot 4,49W/kg. Hiermee wordt tevens de Nederlandse wet overtreden, want in Nederland is een wettelijk maximum van 2.0W/kg per kilogram toegestaan. Overigens zijn deze normen gebaseerd op onderzoek uit 1996; alsof men toen al wist hoe extreem intensief we gebruik zouden maken van deze producten anno 2015…

Wees stralingsbewust

Mijn vraag aan ouders is; na dit gelezen te hebben, laat u dan ook graag uw kind met uw smartphone of tablet spelen zonder dat deze op vliegtuigstand staat? Neem alstublieft het heft in handen en wees stralingsbewust voor de gezondheid van uw eigen (onwetende) kind door het gebruik van deze draadloze apparatuur sterk te beperken.

Voor meer praktische informatie en tips over het veilig gebruikmaken van digitale technologie, like onze Facebook pagina Stralingsbewustzijn:
stralingsbewustzijn.nl/frankrijk-neemt-met-wet-abeille-harde-overheidsmaatregelen-om-de-jonge-bevolking-te-beschermen-tegen-wifi-straling/ .

Door StopUMTS toegevoegd:
www.telegraph.co.uk/news/health/children/11486167/Are-smartphones-making-our-children-mentally-ill.html
en
Berichten%20Nederland/7201/redir
een eerdere publicatie van het Kennisplatform EMV uit 2013, waarin staat dat er onduidelijkheid is over de veiligheid van de mobiele telefoon als deze tijdens het gebruik tegen het lichaam wordt gedragen.
en
Voorlichting/9500/redir
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie