Speelgoed wordt intelligent
dinsdag, 24 februari 2015 - Categorie: Artikelen
Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20150222_01543260 .
23 febr. 2015
De opmars van de intelligente robots is niet te stuiten. Hun volgende doelwit: de kinderkamer. De alomtegenwoordigheid van wifi en smartphones helpt hen een handje.
De nieuwe pop Hello Barbie onthoudt je naam en je hobby’s. De pratende dino van Elemental Path kan met een natuurlijk klinkende stem antwoorden op een vraag als ‘wat is de snelheid van het licht?’ of ‘wat is de hoogste berg ter wereld?’. Het zijn dus niet ‘zomaar’ pratende poppen. Ze werken allebei op dezelfde manier: via wifi staan ze in verbinding met servers op het internet. Op die servers worden de woorden van je kind geanalyseerd met geavanceerde spraaktechnologie. Vervolgens komt er een antwoord terug. Dat ommetje via het internet verlegt de grenzen van wat een stuk speelgoed kan. ‘Als we deze functionaliteit gewoon hadden ingebouwd in het speelgoed zelf, was het onbetaalbaar geweest’, zegt Don Coolidge, de oprichter van Elemental Path.
Niet alle ouders zullen het comfortabel vinden dat de speelgoedfabrikant meeluistert in de kinderkamer. Het helpt dan misschien dat er een vertrouwde merknaam op staat. Barbie kennen we al zestig jaar. Elemental Path, maker van de CogniToysdino, heeft zelf niet zo’n klinkende naam, maar het doet een beroep op de Watson-supercomputers van IBM. En het schakelt de ouders in om informatie over hun kind – naam, leeftijd, interesses – in te voeren. Ouders krijgen dus wat controle. Elemental Path speelt het handig door zijn dino niet als een stuk speelgoed maar als een educatief instrument voor te stellen.
Van de CogniToys-dino kun je nu een (Engelstalige) versie reserveren op de website Kickstarter, voor zo’n 87 euro. Hello Barbie (prijs: zo’n 66 euro) zien we in Europa wellicht pas in 2016.
enz.
In Frankrijk is er een verbod van reclame voor mobiele telefonie gericht op
kinderen en in België, waar deze info vandaan komt is verkoop van mobieltjes speciaal ontworpen voor kinderen jonger dan 7 jaar verboden. Ook dient daar de SAR waarde bij verkoop vermeld te worden. Is dat bij dat babyspeelgoed ook zo, en zijn die dan niet verboden?
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie