Virus bespioneert je, zélfs wanneer je smartphone uitzet

vrijdag, 20 februari 2015 - Categorie: Artikelen

Bron: www.demorgen.be/technologie/virus-bespioneert-je-zelfs-wanneer-je-smartphone-uitzet-a2225561/ .
20 febr. 2015


Antivirusbedrijf AVG waarschuwt voor nieuwe malware die je smartphone ook kan controleren wanneer je hem uitschakelt. Het zogenaamde Power Off Hijack virus laat je helemaal in de waan dat je toestel uit staat terwijl het je bespioneert.

De malware 'kaapt' het afsluitproces van Android waardoor de gebruiker denkt dat zijn toestel volledig uit staat. Maar in werkelijkheid draait de malware op de achtergrond en kan zo stiekem gegevens verzamelen. Foto's nemen, bellen, sms'en, audio opnemen: alles kan.

Android
AVG ontdekte de malware en plaatste een waarschuwingsbericht op hun blog. Enkel gebruikers die nog geen update naar Android 5.0 (Lollipop) hebben, lopen volgens het bedrijf gevaar. Maar het gros van de mensen die Android als besturingssysteem gebruiken, werken nog met de vorige versie. Wereldwijd gebruikt 39,7 procent Android 4.4 (Kitkat), terwijl slechts 1,6 procent van de gebruikers al een update naar de laatste versie kreeg.

Het antivirusbedrijf vertelde aan Mashable dat zo'n 10.000 smartphones reeds geïnfecteerd werden. De malware dook wel meer op bij gebruikers in China.

Batterij uitnemen
De malware is zelf heel moeilijk te detecteren aangezien het echt lijkt alsof je toestel uit staat. Maar volgens AVG kan hun app de malware wel detecteren. Als advies geven ze nog mee dat je best gewoon je batterij uit je smartphone haalt, als je écht zeker wil zijn. Ware het niet dat de batterijen van smartphones dezer dagen niet echt uitneembaar meer zijn.

Geplaatst omdat dit betekent dat je van de straling van een smartphone last kan hebben ook als de eigenaar die voor je heeft uitgezet. Het was trouwens toch al bekend dat batterij uitnemen het enige is wat echt helpt om stralingsoverlast voor sommige EHS personen te vermijden.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie