Slimme apparaten en domme mensen?
zaterdag, 10 januari 2015 - Categorie: Artikelen
Bron: www.nu.nl/weekend/3968392/in-2015-worden-apparaten-slim-of-nou-nut-heeft-of-niet.html .
10 jan. 2015
Dit jaar worden alle apparaten 'slim'. Op technologiebeurs CES worden de vreemdste producten onderdeel van het 'internet of things', of dat nou nut heeft of niet.
Al jarenlang voorspellen technologiegoeroes dat het 'internet der dingen' eraan komt, en in beperkte mate is het al zo ver.
Je kan bijvoorbeeld al een slimme thermostaat kopen die je op afstand kan besturen met een app en die door slimme algoritmes voorspelt wanneer de verwarming aan moet.
Op gadgetbeurs CES, die afgelopen week plaatsvond in Las Vegas, wordt echter duidelijk dat de echte stortvloed aan slimme producten dit jaar op gang komt. Honderden bedrijven, klein en groot, presenteren hun idee voor een gadget met internetverbinding die ons leven net iets makkelijker of zorgelozer moet maken.
In sommige gevallen voegt de internetverbinding of app niet veel toe, zoals bij de wifi-waterkoker van Smarter. Het scheelt misschien wat tijd dat je hem via de app kan aanzetten - en je kan ook nog een exacte maximumtemperatuur instellen - maar daar staat wel een flinke prijs (omgerekend 130 euro) tegenover.
Ook de sensor die je via een app waarschuwt als de gasfles van je barbecue bijna leeg is lijkt een kleine markt aan te spreken, net als de slimme zwembadsensor die de temperatuur van het water meet en waarschuwingen geeft over uv-straling.
Slim fietspedaal
Er worden echter wel degelijk nuttige gadgets getoond op CES. Het slimme fietspedaal van het Franse bedrijf Connected Cycle heeft een gps-chip en versnellingsmeter.
Zo kun je precies zien waar en hoe snel je hebt gefietst. Als je fiets op slot zou moeten staan maar iemand toch het pedaal beweegt, dan krijg je een melding op je smartphone. Via gps kun je vervolgens zien waar de fietsendief naartoe gaat.
Extra bijzonder is dat het pedaal wordt opgeladen door de bewegingen die je tijdens het trappen maakt. Het apparaat hoeft dus nooit aan een oplader. Connected Cycle wil het pedaal halverwege 2015 op de markt brengen tegen een nog onbekende prijs.
Slimme babysok
Makers van slimme gadgets richten zich ook in groten getale op ouders van jonge kinderen. Een slimme babysok meet de hartslag en zuurstofgehalte van het bloed. Een slimme babyfles houdt bij hoeveel een kind drinkt, en of de speen van de fles is geblokkeerd.
De babyfoon van Naptime wordt geleverd met twee armbandjes voor beide ouders. Als de slimme babyfoon geluid oppikt, gaat één van de twee bandjes trillen. De andere ouder kan rustig blijven doorslapen.
Slim huis
Het slimme huis van de toekomst krijgt deuren die van het slot gaan als een gekoppelde smartwatch in de buurt komt. Vanuit een app worden lampen, luxaflex en airconditioners bestuurd.
Veel van deze producten komen dit jaar al op de markt, al is het inrichten van een slim huis momenteel nog een dure grap. Ook valt te betwijfelen hoeveel sneller het is om via een app je oven te besturen, in plaats van met de draaiknop op de oven zelf.
Er zijn echter apparaten die daadwerkelijk slimmer kunnen worden met een internetverbinding en app. De Droplet is een sprinkler die je kan leren welke planten in je tuin staan.
Vervolgens krijgt elke plant precies de juiste hoeveelheid water. Gegevens over het weer worden van internet gehaald, zodat de sprinkler niet vlak voor een regenbui gaat sproeien.
Andere producten zoeken de grenzen van privacyschending op. Slimme beveiligingscamera's kunnen niet alleen een melding sturen als er iets in je huis beweegt terwijl je er zelf niet bent, maar kunnen met gezichtsherkenning ook doorgeven en opslaan wie er precies op welk moment langs is gekomen. Bezorgde ouders weten precies wanneer hun kind thuis is van school.
De echt bezorgde ouder geeft zijn kind een smartwatch die constant via gps een locatie doorstuurt. Verstoppertje spelen kan nog steeds, maar de ouders winnen altijd.
Slimme medische hulpmiddelen
Slimme medische gadgets doen snel en gemakkelijk verschillende metingen. De Scanadu Scout, een apparaatje ter grootte van een sjoelschijf, kan tegen het voorhoofd worden gehouden en toont vervolgens informatie over hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en zuurstofverzadiging van het bloed.
Tijdens een test blijkt dat metingen nog niet heel vloeiend verlopen, omdat het apparaat op exact de juiste plek boven de linkerwenkbrauw moet worden gehouden. Bovendien is de Scout nog niet goedgekeurd door medische toezichthouders. Toch staat buiten kijf dat we dit soort apparaten in de komende jaren steeds vaker gaan gebruiken om gegevens te verzamelen over onze eigen gezondheid.
Ook over onze mentale gesteldheid kunnen gegevens worden verzameld. De Muse Headband gebruikt EEG-metingen op het voorhoofd en boven het oor om breinactiviteit te meten.
Gebruikers worden via een speciale app gemotiveerd om een aantal minuten te ontspannen. Gaat de breinactiviteit omlaag, dan hoor je een rustig strand- of regengeluid. Ontspan je niet genoeg, dan klinkt het alsof het stormt.
Door een dagelijkse high-tech meditatie moeten gebruikers hun stress kwijtraken. Hopelijk heeft het apparaat nog last van meetfouten, want tijdens een test op de beursvloer van CES bleek dat ik slechts 1 procent van de testtijd wist te ontspannen.
Slim bed
Zelfs het meubel dat we het meest associëren met rust en stilte wordt slim. Het bedrijf Rest maakt een bed dat nauwkeurig bijhoudt hoe je ligt en op welke van 2.200 drukpunten je lichaam het zwaarst is.
Op basis van die informatie wordt de hoeveelheid lucht in 18 luchtzakken gecontroleerd, om de juiste hoeveelheid steun te bieden. Tijdens een test voelt het alsof ik langzaam wegzak in een ademend matras.
Het bed maakt de hele nacht lang constant aanpassingen, zodat je arm bijvoorbeeld niet pijnlijk in de knel komt als je op je zij draait. Alle bewegingen worden bijgehouden en opgeslagen in een app, die een uitgebreid overzicht biedt van je slaappatroon. Goedkoop is zo'n slim bed nog niet; de goedkoopste versie kost in de VS 5.000 dollar (4.200 euro).
Onduidelijk blijft hoe we al onze slimme apparaten in de toekomst gaan besturen, en waar alle verzamelde data wordt opgeslagen.
Nu krijgt elk apparaat zijn eigen app, maar als ons slimme huis een collectie van tientallen apps nodig heeft, blijft een dom huis toch een stuk overzichtelijker.
Geld uitgeven aan stralende slimme apparatuur, terwijl je van al die straling op den duur ziek kan worden. Slimme verkopers en domme mensen?
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie