Doodziek door wifi (en 'Aaronia Shield' jas ter bescherming)

donderdag, 27 november 2014 - Categorie: Artikelen

Bron 1: www.telegraaf.nl/gezondheid/23368736/__Doodziek_door_wifi__.html?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp .
24 nov. 2014


De lijst van plekken waar de 63-jarige Mary Coales van zichzelf niet mag komen is vrij uitgebreid. De Britse kan niet naar theaters, restaurants, bioscopen, luchthavens of parken. Net als steeds meer mensen, is Mary er van overtuigd dat ze lijdt aan het Electromagnetic Hypersensitivity Intolerance Syndrome (EHS) - met andere wooorden; de vrouw denkt dat elektronische apparaten haar doodziek maken.

Zo'n drie miljoen mensen geloven dat zij lijden aan een zekere mate van elektrogevoeligheid. Deze 'elektro-allergische patiënten melden levensechte klachten als hoofdpijn, lusteloosheid, misselijkheid, ademhalingsproblemen en zelfs verlamming.

'Aaronia Shield'
Mary vertelt tegenover de Daily Mail: ''De pijn die ik heb gehad is écht. Soms leek het alsof iemand met een teaser in mijn mond zat. Op een dag ging ik lunchen met mijn nichtje, die een iPad bij zich had. Toen ik het apparaat dicht bij mijn gezicht hield, werd de pijn veel heviger.''

De Britse kwam een man tegen met EHS en herkende zich in de klachten die hij opsomde. Ze ging meteen aan de slag om alle straling uit haar leven te bannen. ''Ik moest mijn hele leven omgooien om te voorkomen dat ik word blootgesteld aan straling van bijvoorbeeld wifi en telefoons. Vrij lastig in deze tijd. Ik ga bijna nooit naar openbare plekken, alleen naar de huizen van vrienden. Mits zij van tevoren alles hebben uitgeschakeld natuurlijk.''

In haar eigen huis heeft Mary wifi voor een breedbandverbinding vervangen. Zelfs vullingen in haar mond ruilde ze in voor niet-metalen varianten. Daarnaast ontwierp de Britse een jas van 'Aaronia Shield; een stof die haar zou beschermen tegen straling van buitenaf.

Frustratie
De 66-jarige muzikant Ricky Gardiner, die in de jaren zeventig samen met Iggy Pop en David Bowie speelde, zegt ook te lijden aan EHS. Zijn symptomen begonnen in de late jaren tachtig en Gardiner is ervan overtuigd dat deze werden veroorzaakt door de vijf computers die hij gebruikte om muziek te produceren.

Hij leeft nu met zijn vrouw Virginia op het platteland in West-Wales en kan zich erg boos maken om mensen die EHS niet serieus nemen. ''De telecomindustrie wil alleen maar geld verdienen, dus het is lekker makkelijk om ons af te doen als gekken.''
Er is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor EHS.

Goed dat de Telegraaf dit geplaatst heeft. Jammer echter van de laatste misleidende zin, helemaal overbodig. Dit 'vak' is geen wiskunde. zie voor het relatieve belang van wetenschappelijke bewijzen:
Artikelen/8543/overheidsbeleid_gebaseerd_op_ontkenning_van_gezondheidsschade_door_emv .


Verder een artikel over hetzelfde onderwerp in het AD:
Jas van 'Aaronia Shield' moet beschermen tegen wifi
Bron 2: www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3797010/2014/11/24/Jas-van-Aaronia-Shield-moet-beschermen-tegen-wifi.dhtml .
24-11-2014


De 63-jarige Mary Coales heeft EHS (Electromagnetic Hypersensitivity Intolerance Syndrome). Miljoenen mensen schijnen door deze aandoening gevoeliger te zijn voor straling van apparaten. Ze krijgen hoofdpijn, worden misselijk of voelen scherpe pijnen door de straling van bijvoorbeeld wifi. De Britse bedacht een oplossing: een jas van 'Aaronia Shield'.
De Britse is er van overtuigd dat de apparaten die mensen tegenwoordig veelvuldig gebruiken, haar ziek maken. Zo'n drie miljoen mensen zeggen dat zij dezelfde symptomen hebben door straling.

Scherpe pijn
Mary zou sinds 2012 last hebben van EHS, vertelt ze aan de Daily Mail. Ineens voelde ze op een oktoberdag een scherpe pijn in haar mond. Ze dacht dat het door chemicaliën kon komen die klusjesmannen gebruikten tijdens het repareren van een keukenmuur in haar huis. Drie maanden later zat ze nog steeds met de pijnklachten en werd de pijn erger als ze haar laptop, telefoon of televisie aanhad. Op een dag ging ze lunchen met haar nichtje, die een iPad meehad. Toen Mary het apparaat dicht bij haar gezicht hield, werd de pijn ineens heviger.

Aanpassingen
Via een vriend ontmoette ze een man met EHS. Hij introduceerde haar bij de ElectroSensitivity UK, met zo'n 1000 leden. Kort daarna begon Mary aanpassingen in haar huis te verrichten om de straling te voorkomen. Zo verving ze lichtpeertjes, verving ze wifi voor een breedbandverbinding en liet ze een filter over haar landlijn leggen voor het bellen met de vaste lijn. Zelfs de vullingen in haar gebit verving ze voor niet-metalen vullingen. En ze kocht dus de 'Aaronia Shield' stof, waar ze een jas van maakte. De stof kun je gewoon op internet bestellen. Sommige mensen hangen bijvoorbeeld een klamboe van Aaronia Shield om het wiegje van hun jonge kinderen.

Oud-muzikant
Muzikant Ricky Gardiner (66) zegt ook last te hebben van EHS. De gitarist speelde in de jaren zeventig samen met Iggy Pop en David Bowie. Hij gebruikte vijf computers en kreeg in de jaren tachtig symptonen. Gardiner is boos omdat mensen met EHS niet heel serieus worden genomen. 'De telecomindustrie is een miljoenenindustrie dus het is makkelijker om ons af te doen als gekken dan zich af te vragen of het goed is om ons op te zadelen met al die straling.'

Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor EHS. In Nederland zouden zo'n 500.000 mensen EHS-gerelateerde klachten hebben.

Een goed artikel, met helaas wederom het gezeur over wetenschappelijk bewijs. 'We' hebben de volgende reactie naar het AD gestuurd:
Beste redactie,
Mijn complimenten voor het gehele artikel, m.u.v. de eerste zin van de laatste alinea, de eeuwige mantra van 'onze' Gezondheidsraad: Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor EHS. Echte wetenschappelijke bewijzen bestaan alleen in de wiskunde. Wilt U zo vriendelijk zijn het volgende verhaal eens door te lezen: www.kennisplatformems.org/images/Kennisbericht%202014-4.pdf
en dan nooit meer te schrijven over 'wetenschappelijk bewijs'? Als de helft van onze bevolking ziek is van EMV, dan is er nog geen ..., wel veel ervaringen van mensen, maar die tellen niet, dat is niet 'wetenschappelijk.Zie ook de originele bronnen van de artikelen in de Telegraaf en het AD: Artikelen/8866/could_wifi_be_harming_your_health .
en
Verhalen/8867/ricky_gardiner%3B_guitarist_and_electrosensitive .
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie