Intensief telefoongebruik door jongeren bron van stress en vermoeidheid

zaterdag, 15 november 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.floww.com/nl/nieuws/2014/11/13/intensief-telefoongebruik-door-jongeren-bron-van-stress-en-vermoeidheid
13 nov. 2014


Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat straling van mobiele telefoons het zenuwstelsel beïnvloedt. Ook wordt de mobiele telefoon steeds vaker in verband gebracht met stress en slaapstoornissen. Jongeren blijken hier extra gevoelig voor te zijn, mede door de sociale druk om voortdurend bereikbaar te zijn en de ‘angst om iets te missen’.

Jongeren en hun mobiele telefoon zijn tegenwoordig onafscheidelijk. Op het moment dat ze naar de middelbare school gaan hebben de meeste jongeren een mobiele telefoon waarmee voortdurend de laatste nieuwtjes via Whatsapp, sms, Snapchat en dergelijke uitgewisseld worden. ’s Nachts verdwijnt de mobiel meestal onder het hoofdkussen of op het nachtkastje voor het geval iemand nog iets wil delen. Het intensieve telefoongebruik wordt door vele ouders als een gegeven beschouwd en maar weinigen beseffen welke risico’s dit meebrengt voor de gezondheid.

Sociale druk en FOMO

Een Zweeds onderzoek uit 2008 (1) onder jongeren tussen 14 en 20 jaar toonde aan dat intensieve gebruikers (minimaal vijftien keer per dag sms-en en/of bellen) vaker last hadden van een verstoorde slaap, stress en vermoeidheid dan jongeren die hun mobiel maximaal vijf keer per dag gebruikten. De intensieve gebruikers nuttigden bovendien meer drankjes die hen overdag alert moesten houden. Volgens één van de onderzoekers speelde hierbij mee dat jongeren steeds vaker de sociale druk voelen om 24 uur per dag bereikbaar te zijn (2). De angst om iets te missen wordt ook wel ‘fear of missing out’ (FOMO) genoemd.

Een Zweedse studie uit 2012 (3) onder jong volwassenen laat eveneens een verband zien tussen intensief gebruik van ICT en de mobiele telefoon en slaapstoornissen; ook wordt een verband gelegd met depressies.

Gezondheidseffecten straling

De beide Zweedse onderzoeken leggen een verband tussen gedrag en gebruik zonder daarbij de specifieke invloed van straling te betrekken. Dat die invloed er wel degelijk is blijkt uit

verschillende andere onderzoeken. Hierin is onder meer aangetoond dat straling van mobiele telefoons diverse slaapproblemen (4),(5) veroorzaakt doordat het de productie van het slaaphormoon melatonine verstoort (6),(7) en de EEG tijdens slaap verandert (8), (9), (10), (11).

Ook wordt de straling van draadloze apparaten waaronder de mobiele telefoon in verband gebracht met stress (12), (13), (14).

Jongeren met een mobiele telefoon hebben baat bij goede voorlichting en praktische tips, zoals de mobiele telefoon niet op het lichaam dragen, bij voorkeur bellen met een headset en het apparaat ‘s nachts op vliegtuigstand zetten.

Voor de 14 referenties zie bovenstaande link.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie