Weet jij hoeveel straling je smartphone eigenlijk uitzendt?

dinsdag, 23 september 2014 - Categorie: Artikelen

Bron 1: newsmonkey.be/article/20444 .
22 sept. 2014


Stig Geukens
editor newsmonkey

Als nieuwe smartphones gepresenteerd worden, slaan de PR-bedrijven ons altijd rond de oren met allerlei cijfers die moeten aantonen hoeveel krachtiger hun toestellen weer geworden zijn. Maar zelden lezen we iets over hoeveel straling ze uitzenden, iets wat sinds maart wettelijk verplicht te vermelden is in Belgische verkooppunten.

Radygo, een producent van smartphonecases, is eens nagegaan hoeveel straling al die topsmartphones nu eigenlijk uitzenden. Omdat er nog steeds geen sluitend bewijs op lange termijn is dat de elektromagnetische straling helemaal geen invloed op ons lichaam uitoefent, heeft Europa een maximale waarde van 2 Watt per kilogram opgelegd. In de Verenigde Staten is dat zelfs 1,6 W/kg.

Drie keer meer

De meeste smartphones blijken ruim onder dat cijfer te blijven, al zijn er toch nog grote verschillen tussen de toestellen, zelfs binnen de top 10. De Huawei P7 komt als winnaar uit de bus met een stralingswaarde van amper 0,52 Watt per kilogram, en dat is bijna drie keer minder dan de BlackBerry Q10, die het met 1,41 W/kg moet doen.

Huawei P7: 0,52 W/kg
Samsung Galaxy S5: 0,56 W/kg
Sony Xperia Z2: 0,77 W/kg
Nokia Lumia: 0,81 W/kg
HTC One: 0,86 W/kg
Nexus 5: 0,98 W/kg
Apple iPhone 5S: 1,0 W/kg
Apple iPhone 4: 1,18 W/kg
Motorola Moto G: 1,24 W/kg
Blackberry Q10: 1,41 W/kg

Voorzorgsmaatregelen

RADYGO vroeg een expert van een KU Leuven voor tips voor een verantwoord smartphonegebruik. Momenteel kennen we de precieze gevolgen van elektromagnetische straling op erg lange termijn nog niet. De impact van roken, asbest of de blootstelling aan de zon kwam ook pas na tientallen jaren aan het licht. Toch is er volgens de expert geen reden tot paniek, al kan het nooit kwaad om enkele eenvoudige maatregelen te volgen, zoals:

Je smartphone zo weinig mogelijk dicht bij je hart dragen
Zoveel mogelijk handsfree bellen
's Nachts je vliegtuigmodus inschakelen, of het toestel meer dan 4,5 meter van je bed leggen
Als zwangere vrouw zo weinig mogelijk de smartphone dichtbij de buik houden

Zie ook:
Bron 2: www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2058222/2014/09/22/Ken-jij-de-stralingswaarde-van-jouw-smartphone.dhtml .
22 sept. 2014
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie