Leren terwijl je slaapt: met een iPhone kan het

maandag, 22 september 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3752360/2014/09/22/Leren-terwijl-je-slaapt-met-een-iPhone-kan-het.dhtml .
22 sept. 2014


Leren terwijl u slaapt: volgens een Amerikaans bedrijf kan het. Alles wat u nodig heeft om uw kennis met 30 procent te verbeteren, is een smartphone en een sensor. Maar werkt het echt? Tijdens het studeren beluistert u een soundtrack, die 's nachts opnieuw wordt afgespeeld Volgens Venturebeat werd het Amerikaanse bedrijf Sheepdog Sciences opgestart door vier wetenschappers die gespecialiseerd zijn in slaap en biomedisch onderzoek. Aan MemC, het product dat uw leervaardigheden met 30 procent zou verbeteren, ging dan ook heel wat onderzoek vooraf.
Tijdens het studeren luisterje naar een soundtrack, die 's nachts opnieuw wordt afgespeeld Volgens Venturebeat werd het Amerikaanse bedrijf Sheepdog Sciences opgestart door vier wetenschappers die gespecialiseerd zijn in slaap en biomedisch onderzoek. Aan MemC, het product dat je leervaardigheden met 30 procent zou verbeteren, ging dan ook heel wat onderzoek vooraf.

MemC, wat staat voor 'memory enhancement by modulated consolidation' (verbetering van het geheugen door gemoduleerde consolidatie), bestaat uit een iPhone-app en een slaapsensor met bluetooth die je aan je pols draagt.

Het systeem is eenvoudig: tijdens het studeren luister je naar een soundtrack via de app. 's Nachts signaleert de slaapdetector wanneer je diep slaapt en speelt de iPhone dezelfde soundtrack weer af.

De zogenaamde diepe slaap wordt geassocieerd met het vormen van langetermijnherinneringen. Door de muziek opnieuw af te spelen, wordt opnieuw een associatie gemaakt met de leerstof. Daardoor zou je 's ochtends alles 30 procent beter moeten herinneren.
Geheugenspel

Te mooi om waar te zijn? Northwestern University ging na of de toepassing ook buiten een laboratorium werkt. Tijdens een geheugenspel moesten de proefpersonen van 30 afbeeldingen de plaats onthouden. Bij elke afbeelding werd een bepaald geluid afgespeeld. Tijdens de diepe slaap werden daarna 15 geluiden opnieuw afgespeeld. Toen de deelnemers het spel de dag daarna opnieuw speelden, konden ze de afbeeldingen waarvan ze in hun slaap het bijhorende geluid gehoord hadden inderdaad beter lokaliseren.

Sheepdog Sciences stelt het systeem nu nog verder op punt en wil het begin 2015 lanceren

Dit kan best werken, maar dan dient die iPhone geen RF straling uit te zenden tijdens het luisteren naar de soundtrack, en ook niet daarvoor en daarna.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie