De digitale detox: de voordelen van een wifi-vrije vakantiebestemming

woensdag, 30 juli 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.earth-matters.nl/5/9742/gezondheid/de-digitale-detox-de-voordelen-van-een-wifi-vrije-vakantiebestemming.html .
30 juli 2014


De vakantie staat weer voor de deur. Voor veel mensen is een gratis wifi-verbinding tegenwoordig de belangrijkste faciliteit op de vakantiebestemming. Maar er is ook een nieuwe trend te bespeuren, namelijk om smartphones en tablets in de vakantie de broodnodige rust niet te laten verstoren en gezelligheid meer kans te geven. Dit kan vaak maar op één manier: hardcore afkicken van wifi.

Voor de meesten mensen is een gratis wifi-verbinding, de belangrijkste faciliteit op de vakantiebestemming. De krant USA Today meldt dat ‘gratis wifi’ de lijst aanvoert van ‘meest gewaardeerde faciliteiten in een hotel’ (38%), gevolgd door ‘gratis ontbijt’ (25%).

Niet beschikken over een goed werkende wifi-verbinding is anno 2014 ‘not done’ en dat is dan ook een door reizigers veelvuldig gemelde ergernis op de website van booking.com. En uit een vorig jaar gehouden onderzoek onder Britse consumenten blijkt dat 27% weigert te verblijven in een accommodatie zonder gratis wifi.

Hoewel de meeste hotels tegenwoordig over wifi beschikken is er ook een omgekeerde trend gaande. Volgens het World Travel Market’s Annual Global Trends Report is er een stijging in het aantal hotels dat bewust geen wifi heeft omdat er ook steeds meer behoefte komt aan wifi-vrije accomodaties. Want die vormen soms het laatste redmiddel om werkelijk tot rust te komen in een wereld waarin we volkomen met digitale- en draadloze technieken vergroeid lijken te zijn. Wat steeds vaker met groeiende ergernis gepaard gaat: een veel gehoorde klacht is dat de mobiele revolutie een verasocialisering van de maatschappij als gevolg heeft, zoals te zien is in de hilarische video Get of the Phone now. Daarnaast kan een wifi-arme vakantiebestemming een positief effect hebben op de nachtrust, die door elektromagnetische straling behoorlijk negatief kan worden beïnvloed, wat kan leiden tot hoofdpijn en depressies.

Het schijnt dat vooral de luxueuzere vakantiebestemmingen ‘no wifi’ als marketingtool gebruiken. Bijvoorbeeld door het aanbieden van ‘digitale detox arrangementen’, zoals het Renaissance Pittsburgh Hotel in Pennsylvania en het Lifehouse Country Spa Resort in Essex, Verenigde Staten. Sommigen gaan nog verder en bieden volledig van straling afgeschermde appartementen aan, zoals Delos, ‘s werelds meest luxueuze wellness-residentie in New York waar onder anderen Deepak Chopra een verblijf heeft.

Voor wie zich geen plaatsje kan veroorloven naast Deepak Chopra, zijn het over het algemeen vooral de low-budget vakantiebestemmingen waar nog geen wifi is omdat deze nog geen geld hebben geïnvesteerd in een dekkend wifi-netwerk.

Mocht je net als de ‘rich and famous’ op zoek zijn naar een wifi-vrije vakantiebestemming, dan volgen hieronder drie tips:

Op www.wifivrij.nl zijn vakantiebestemmingen te vinden waar geen wifi is, of waar dit uit te zetten is.
Bekijk de reviews over een vakantiebestemming. Zijn er veel klachten over het bereik van de wifi en de mobiele telefoon, dan heb je waarschijnlijk een stralingsarme vakantieplek te pakken.
Op hotels-ohne-wlan.com/ staan ‘adressen voor ontspannen reizen’ wereldwijd.

Voor de bronnen zie bovenstaande linkLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie