Internetapparaten op standby verspillen miljarden

woensdag, 02 juli 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: frontpage.fok.nl/nieuws/659143/1/1/100/internetapparaten-op-standby-verspillen-miljarden.html .
2 juli 2014


Huishoudens en bedrijven over de hele wereld verspillen jaarlijks voor tachtig miljard dollar (59 miljard euro) aan energie omdat veel apparaten met een internetaansluiting een inefficiënte slaapstand hebben. Die conclusie trekt het Internationaal Energieagentschap (IEA) woensdag na onderzoek. Over zes jaar is de verspilling naar verwachting zelfs opgelopen tot 120 miljard dollar (88 miljard euro).

Het IEA keek naar het energieverbruik van internetapparatuur zoals tv-recorders, modems, printers en spelcomputers. Dergelijke apparaten zijn vaak ook in de sluimerstand met internet verbonden. Hoewel het lijkt alsof ze in de standbystand minder energie gebruiken, is het verschil vaak nihil, zo stelt het IEA.

Apparaten met internettoegang gebruiken elk jaar voor 616 terawattuur aan elektriciteit. Bijna twee derde daarvan wordt verspild door inefficiënte apparatuur, zoals een onzuinige slaapstand. De verspilling komt daarmee ongeveer overeen met het totale jaarlijkse energiegebruik van Groot-Brittannië en Noorwegen samen.

''Het probleem is niet dat deze apparaten veel in de slaapstand staan, maar dat ze doorgaans meer elektriciteit gebruiken om een internetverbinding in stand te houden en te communiceren met internet'', zo stelt IEA-voorzitter Maria van der Hoeven. ''Alleen al door de best beschikbare technologie te gebruiken zouden de apparaten dezelfde taken kunnen uitvoeren met 65 procent minder elektriciteit'', aldus de Nederlandse.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie