'Brein veroudert sneller bij weinig slaap'

woensdag, 02 juli 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.nu.nl/wetenschap/3816633/brein-veroudert-sneller-bij-weinig-slaap-.html .
2 juli 2014


Het brein van mensen die relatief kort slapen, veroudert sneller. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als mensen minder dan zeven uur per dag slapen, vertoont hun brein eerder tekenen van ouderdom en cognitieve achteruitgang.

'Korte slapers' hebben mogelijk ook meer kans op ouderdomsziektes zoals dementie.

Dat beweren onderzoekers van de Duke Medical School in Singapore in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep.

MRI-scan

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens uit een langdurig hersenonderzoek onder 66 Chinese proefpersonen van 55 jaar en ouder.
Bij deze mensen werd gedurende een periode van tien jaar om de twee jaar een MRI-scan van hun brein gemaakt. Ook moesten de proefpersonen elke twee jaar op vragenlijsten aangeven hoe lang ze gemiddeld sliepen.

Uit de studie blijkt dat holtes met hersenvocht in het menselijk brein eerder beginnen uit te zetten bij mensen die relatief kort slapen. De verwijding van deze zogenoemde ventrikels in de hersenen is een belangrijk teken van veroudering.

Bij cognitieve testjes scoorden de 'korte slapers' op relatief jonge leeftijd al minder goed, zo blijkt uit de studie.

Oorzaak

De resultaten suggereren dat een korte nachtrust een belangrijk teken is van een snelle veroudering van het brein.

Dat betekent niet dat weinig slaap per definitie de oorzaak is van snelle achteruitgang van de hersenen. Mogelijk is het alleen een bij-effect. Ook moet het onderzoek worden herhaald met meer proefpersonen uit verschillende culturen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Toch raadt hoofdonderzoeker June Lo een nachtrust van minimaal zeven uur aan. ''Andere studies suggereren dat zeven uur slaap per dag voor volwassenen leidt tot optimale prestaties bij cognitieve testen op de computer'', aldus Lo op nieuwssite Eurekalert.

En RF straling belemmert de aanmaak van melatonine, wat de nachtrust negatief kan beinvloeden.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie