'De computer is een onding op school en bedreigt het rolmodel van de leermeester'

dinsdag, 01 juli 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.eurocollege.nl/nieuws/132/de-computer-is-een-onding-op-school-en-bedreigt-het-rolmodel-van-de-leermeester.html .
31 juli 2013

Dit hadden we vorig jaar gemist, maar het sluit goed aan bij ons artikel over de Steve Jobs-scholen, zie de link onderaan.


Docent voor de klas

'Het is onmenselijk om van kinderen in de puberleeftijd te vragen om zelfstandig te gaan studeren met de computer. Daar komt niets van terecht. De verleiding om rare sites te bezoeken of privé te mailen, is te groot. Studenten op die leeftijd hebben vastigheid nodig, ze hebben behoefte aan een docent voor de klas als rolmodel, een charismatisch figuur waar ze zich aan kunnen spiegelen. Zie financiële dagblad...

Computerlokalen

Ik ben directeur/eigenaar van het particuliere EuroCollege. Wij leiden onze mbo- en hbo-studenten op voor functies in de hotellerie, de evenementenbranche en de handel. Ook ons instituut heeft computerlokalen gehad waar studenten zichzelf moesten redden. De onderwijsinspectie moedigde die ontwikkeling aan. Maar de concentratie liet te wensen over, de taalvaardigheid werd minder en de studieresultaten bleven achter.

Weg met de computer

Toen heb ik besloten om de computers de deur uit te doen. In de klas werken we met pen en papier en echte boeken. De laptop blijft in de tas. Dat is hier een strikte regel tijdens de lessen.

Ouders zijn misschien nog enthousiaster

Je zou verwachten dat studenten verontwaardigd reageren. Het tegendeel is waar. Ze zeggen: ''Wat fijn dat ik hier niet de hele dag achter de computer hoef te zitten.'' Ouders zijn misschien nog enthousiaster. Ze zijn zo blij dat hun kinderen niet meer aan hun lot worden overgelaten. En de inspectie? Ja, die moest er even aan wennen. Ik heb veel moeten uitleggen. Maar gaandeweg gaven ze mij gelijk.

Mislukking van studiehuis

Onderwijsvernieuwers maken steeds dezelfde fout. Ze denken dat kinderen uit zichzelf gaan leren en voldoende zelfdiscipline kunnen opbrengen. Dat is een grote misvatting. We hebben het gezien met de introductie van het Studiehuis. Kinderen mochten vrij studeren vanachter de computer. De docent werd een procesbegeleider. Het hele experiment is teruggedraaid. Het werd een ramp.

Babyboomers

Ik kan een vloek maar amper onderdrukken als ik de plannen zie van Maurice de Hond voor de Steve Jobsscholen. Daar neemt de IPad taken over van de leraar en kunnen leerlingen zelf bepalen hoe laat ze binnenkomen. Geen vast lokaal meer, geen vaste leerkracht en geen vaste lesuren. Dat gaat niet werken.
Waar komt toch die drang vandaan om kinderen zoveel ruimte te geven dat ze er geen raad mee weten? Ik heb daar een subjectieve theorie over. De Steve Jobsscholen komen uit de koker van babyboomers die hun verlangen naar vrijheid in het onderwijs projecteren op de volgende generaties. Ze passen het Darwinistische model van overleven toe op studenten op mbo-niveau. Dat is niet fair. Zelfs studenten aan de universiteit hebben daar nog moeite mee.

Denkvermogen

Wie beroepsonderwijs volgt, moet eerst zijn denkvermogen ontwikkelen. Een studieboek helpt daarbij. Dat biedt structuur. Internet geeft alleen maar ontzaglijke hoeveelheden hits. Dan blijf je steken in de rol van consument die gaat downloaden. En dan maar denken dat je digitaal bent ontwikkeld.

Discipline

De buitenwereld moet niet het idee krijgen dat wij een anti-moderne, autistische instelling zijn. Ik ben zelf een fanatiek internetgebruiker en heb honderden Rock-nummers op mijn IPhone staan. Maar ik geef niet toe aan wat de jeugd in al zijn kortzichtigheid het liefst zou willen. Het Eurocollege is geen ''fun''-school waar alles leuk en gezellig is. Hier heerst discipline en leren studenten omgaan met stress.

Toekomst

Het moet een school blijven waar ik mijn eigen kinderen naar toe zou sturen. Mijn oudste zoon zit op onze Rotterdamse vestiging. Hij voelt zich soms iets te veel bekeken als het zoontje van de baas, maar is niet anders dan anderen. Ook hij verslaapt zich wel eens een keer. En mijn jongere zoons, een tweeling, hebben aangekondigd straks een opleiding aan de school van hun vader te willen volgen. En daarna willen ze de zaak overnemen en met EuroCollege de grens over.'

Laptop & Wifi?

Onze studenten werken net als andere studenten op laptops, Ipads etc. Alleen niet overdag. Overdag volgen onze studenten van 9.30 tot 17.00 à 18.00 les en begeleiding. 's Avonds mogen zij hun verslagen uitwerken en googlen. Onze winst: van 9.30 - minimaal 17.00 MOETEN onze studenten lezen, leren, nieuwe begrippen eigen maken, taalontwikkelen, discussieren en denken. Voor de klas staan docenten die succesvol zijn in het bedrijfsleven. Marketing bijv. wordt gegeven door een docent die zelf marketing directeur is en gerenomeerde merken heeft gelanceerd. Helden dus!

Zie ook:
Artikelen/8447/steve_jobs-scholen .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie