Monet verkondigt halve waarheden in ANP persbericht

woensdag, 21 december 2005 - Categorie: Artikelen

In een ANP persbericht van 21 december 2005 zijn diverse halve waarheden te lezen:

''Een woordvoerder van MoNet, het samenwerkingsverband van
mobiele telefoonaanbieders bevestigde woensdag een bericht hierover in Trouw.
Volgens de zegsman laten de onderzoeksresultaten zien dat de straling van de
zendmasten niet groter is dan 20 watt. ,,Ongeveer zoveel als een gloeilamp aan
het plafond. De technologie is gelijk aan die van radio en tv-antennes, maar dan
veel zwakker. Het is vooral de angst voor het onbekende.''''

Het blijkt dat ANP geen directe reactie van KPN, Vodafone of enige andere telecom operator heeft kunnen krijgen en dat het is doorverwezen naar Monet, het samenwerkingsverband van mobiele telefoonaanbieders.

StopUMTS betreurt het dat het ANP vervolgens besloten heeft eenzijdig Monet te citeren zonder een reactie te vragen aan StopUMTS. Daarom zijn we genoodzaakt hieronder te reageren.

Vermogen slechts 20 Watt
''De straling van de zendmasten is niet groter dan 20 watt'' is de eerste halve waarheid.
Het zendvermogen voor een UMTS basisstation / macro-cell (antenne) ligt inderdaad tussen de 20 en 40 Watt (ERP, dus na versterking antenne van x dBi). Bron: www.ralf-woelfle.de/elektrosmog/technik/umts.htm . Zie ook factsheet UMTS: www.ai.ch/dl.php/de/20040719095917/FaktenblattUMTS.pdf .

Wat Monet vergeet te vermelden:

* Door concentratie van de stralingsbundel kan het vermogen met pakweg een factor 50 vermenigvuld worden (net zoals het licht uit een zaklamp gebundeld wordt met spiegels in de lens). Voor de mensen die de pech hebben om in de hoofdstralingsbundel te wonen, ligt het effectieve zendvermogen dus dicht bij de 1.000 Watt.

* Meestal worden drie of meer basisstations (antennes) per zendmast gemonteerd. Als meerdere basisstations in dezelfde richting stralen, kunnen de vermogens bij elkaar opgeteld worden.

* In de praktijk wordt helemaal niet gecontroleerd of de 20W ERP wel aangehouden wordt. De zenders zijn in staat om met een veel hoger vermogen te zenden (honderden Watts ERP). De UMTS zenders op de nieuwe hoge zendmasten die KPN gepland heeft, zullen zeer waarschijnlijk ook een veel hoger vermogen gebruiken dan de genoemde 20 Watt.

De technologie is gelijk aan die van radio- en tv-antennes
Monet stelt: ''De technologie is gelijk aan die van radio en tv-antennes, maar dan veel zwakker''
Tweede halve waarheid. Enerzijds heeft Monet gelijk: Bij zowel UMTS/GSM als radio- en televisiezenders wordt gebruik gemaakt van eenzelfde soort straling: hoogfrequente elektromagnetische straling.

Wat Monet vergeet te vermelden:

* Bij zowel UMTS (het organisatiekanaal) als GSM (zowel organisatiekanaals als datakanaal) wordt een gepulst signaal gebruikt

* Bij radio- en televisie zenders wordt gebruik gemaakt van een ongepulst continu signaal.

* Gepulste signalen blijken een veel sterkere biologische invloed te hebben dan niet-gepulste signalen. Voorbeeld: Onderzoeken/201

* De UMTS- en GSM- zendmasten staan op zeer kleine afstand van woonhuizen en stralen recht woningen in, terwijl TV- en radio-antennes nagenoeg altijd zeer hoog opgesteld staan.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie