Gelijkspanning: alternatief voor de toekomst - 2

maandag, 19 mei 2014 - Categorie: Artikelen

Naar aanleiding van het eerdere verhaal over dit onderwerp, zie:
Artikelen/8304/gelijkspanning_alternatief_voor_de_toekomst .
kwam een uitgebreid commentaar met veel informatie binnen. Hieronder de tekst:


Ik hoor steeds vaker dat mensen met EHS gelijkspanning HET perfecte alternatief voor wisselspanning zien. Deze mensen weten niet waar ze het over hebben. Het ligt namelijk veel genuanceerder. Net als de vergelijking gepulst versus ongepulst. Er worden namelijk wederom appels met peren vergeleken.

Ja het klopt dat veel EHSers geen last hebben van lampen op een batterij/accu oftewel 12 Volt DC (gelijkstroom) en wel van lampen die op het lichtnet zjin aangesloten oftewel 230 Volt AC (wisselstroom).

Wat veel mensen met EHS niet weten is wanneer ze last hebben van het lichtnet dit niets temaken heeft met de 50 Hz sinusgolf oftewel de wisselstroom. Het is puur en alleen de netvervuiling. Dit is naast het gebrek aan mobiele telefonie voor iedereen ook de reden waarom EHS tot de 21ste eeuw nauwelijks voorkwam.

Die netvervuiling is er tegenwoordig al heel snel. Alleen als je afgelegen woont en als enige aangesloten bent op een transformator en geen elektronische apparaten hebt, zul je weinig last hebben van netvervuiling. Wanneer je echter in een woonwijk van een stad woont, dan is de kans groot dat je die transformator deelt met meer dan 100 huishoudens.

Aangezien vrijwel iedere niet EHSer zijn huis tegenwoordig vol heeft staan met elektronische sluipverbruikers die 24 per dag aan staan (flatscreen TV, digitale ontvanger, internet modem, en de laders van diverse laptops, tablets en mobieltjes etc) is met grote zekerheid te zeggen dat waarschijnlijk ook u last hebt van netvervuiling.

Het zijn deze apparaten met moderne elektronica die een probleem vormen. Niet de wisselstroom.

Bij gelijkstroom heb je evengoed netvervuiling. Het enige voordeel is dat de conversie van wisselstroom naar gelijkstroom (en omgekeerd voor terugleverinstallaties) niet meer nodig is. Blindstroom heb je dan dus niet Maar ook daar zit hem het probleem niet in.

Het probleem zit hem in de zogenaamde schakelende voedingen (soms verkeerd benoemd als geschakelde voeding). Deze produceren net als moderne digitale communicatietechnieken gepulste stromen. Het is deze gepulste stroom die de problemen veroorzaakt.

Daarnaast zijn de grootste netvervuilers niet zozeer kleine elektronische apparaten met schakelende voedingen, maar moderne wasmachines en CV ketels. Met name de gelijkstroommotoren die erin zitten worden met puls-stromen aangestuurd om het toerental te regelen.

Nu heb je met een gelijkstroomnet geen grote transformatoren meer nodig. Een transformator is in feite een spoel. Het positieve effect van een grote spoel is dat het stroom afvlakt zodat pulsen en blokgolven meer op een sinus gaan lijken. Die grote energieverslindende transformators (met name ringkerntransformators) waren dus ideaal voor EHSers. Tuurlijk, je moet niet naast zo'n transformator gaan zitten, maar op enkele meters afstand zijn de magnetische velden afkomstig van ouderwetse 50 Hz transformatoren verwaarloosbaar laag.

Wanneer magnetische velden rondom transformatoren en kabels hoog zijn dan is er sprake van een constructiefout. Bij grote transformators zijn het altijd TN-stelsels (nulgeleider en aarde op meerdere punten aan elkaar koppelen) of andere grappen waarbij stromen door de aarde of vreemde geleiders (bewapening, leidingen) gaan lopen. Hier hoort normaal geen stroom door te lopen. Zelfs niet een klein beetje.

In Frankrijk gebruiken ze geen TN-stelsels maar aarden ze elk gebouw met een eigen aardpen oftewel volgens het TT-stelsel. De Nul geleider slechts 1x geaard en wel in het transformatorhuis. De magnetische velden zijn dan ook zelfs bovenop kabels bijzonder laag (<10 nanoTesla).

Doordat het filter effect van grote analoge wisselstroomtransformatoren verdwijnt in een gelijkspanningsnet, is de kans groot dat er meer netvervuiling dan ooit gaat ontstaan bij gelijkstroomnetten als de overheid biologische effecten bij zwakke elektromagnetische velden niet daarvoor al erkent. Gelijkstroomtransformatoren zijn namelijk altijd elektronische omvormers. En fabrikanten gaan geen dure filters bouwen als het niet hoeft of er volgens hun geen reden voor is. Als de overheid EHS niet erkent, dan erkennen de fabrikanten het ook niet en gaan ze er niets aan doen.

Voordeel is wel dat het filteren van gelijkstroom makkelijker is. Maar wie gaat dat doen? En wie gaat dat betalen? Je kunt dan wel je eigen huis voor een paar honderd Euro filteren (i.p.v. een paar duizend Euro voor vergelijkbare resultaten met een wisselspanningsnet). Maar hoe nuttig is dat als de rest van de wereld (je werk, je vriendengroep) uit gebouwen bestaat die stijf staan van de netvervuiling.

In mijn beleving is gelijkstroom een leuk idee dat nog veel verder uitgewerkt moet worden. Momenteel is het geen oplossing voor EHSers. Je kunt hoogstens je Caravan geheel naar 12 of 24 Volt ombouwen zodat je stralingsvrij op vakantie kunt. Maar zorg dan wel even dat de laadregelaar en al je elektronische speelgoed geen vervuiling veroorzaakt want dan ben je weer terug bij af.

Robin H.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie