Elektromagnetische impulsen tegen depressies

woensdag, 07 mei 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.telegraaf.nl/gezondheid/e-health/22592022/__Elektromagnetische_impulsen_tegen_depressies__.html .
6 mei 2014


door onze redactie
Een helm die elektromagnetische impulsen levert aan de hersenen vormt mogelijk een effectieve behandeling voor mensen die aan depressies leiden. Dat zeggen Deense onderzoekers na het bestuderen van de eerste klinische studies.

Het apparaat richt zich op slecht functionerende bloedcellen in de hersenen. Volgens professor Steen Dissing, die aan de wieg stond van de nieuwe helm, bootst het apparaat elektrische velden in de hersenen na en activeert het het lichaamseigen herstelmechanisme. De pulsen activeren haarvaten in de hersenen, die nieuwe bloedvaten vormen en groeihormonen afscheiden.
''We denken dat het zo goed werkt omdat we het elektrische signaal dat zich afspeelt in de hersenen hebben geïmiteerd en we ons beseften dat deze signalering communiceert met de bloedvaten, '' zo legt Dissing uit tegenover BBC News. ''En bloedvaten communiceren met bloedweefsel . En we hebben dat communicatietraject gevonden.''

'Beetje misselijk'
Het apparaat bestaat uit zeven spoelen die elk een dosis transcraniële pulserende elektromagnetische velden ( T-PEMF ) leveren aan het hersenweefsel . De pulsen zijn zo klein dat de patiënt ze niet voelt. Wel kan de patient zich een beetje misselijk voelen, maar dit gevoel verdwijnt volgens de onderzoekers meteen na de behandeling.
Tijdens de klinische studies gaf tweederde van de gebruikers aan dat hun symptomen verdwenen, en binnen een week verbeteringen in de stemming merkbaar waren. De helm is getest op 65 patiënten met therapieresistente depressie, 34 patiënten droegen de helm een half uur per dag en 31 personen kregen tweemaal daags 30 minuten een doses elektromagnetische impulsen. De resultaten van het onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het vakblad Acta Neuropsychiatrica.
De onderzoekers wachten momenteel op toestemming van de Europese Unie om de helm op de markt te brengen. Ze hopen dat dit binnen zes maanden tot een jaar het geval zal zijn. De potentiële vraag is volgens de onderzoekers enorm.

Dat er diverse therapeutische behandelingen met EMV mogelijk zijn is bekend en dat wordt algemeen geaccepteerd, maar dat er ook schadelijke effecten mogelijk zijn dat is niet acceptabel, dat zou de economische belangen teveel schaden.

Zie ook:
nl.earthpulse.net/depression.htm .
en
www.youtube.com/watch?v=6z9Dpe66SzE .
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie