Darmkankerpatiënt heeft baat bij inwendige straling

maandag, 05 mei 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: frontpage.fok.nl/nieuws/650743/1/1/100/darmkankerpatient-heeft-baat-bij-inwendige-straling.html .
5 mei 2014


De overlevingskansen van twee groepen darmkankerpatiënten is in de afgelopen decennia flink verbeterd dankzij inwendige straling. In twintig jaar tijd is de genezingskans van nagenoeg nul naar respectievelijk vijftig en zeventig procent gestegen. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van cijfers van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, dat met deze methode werkt.

Bij Intra Operatieve Radio Therapie (IORT) wordt meteen op de operatiekamer inwendig bestraald als de tumor is verwijderd. Het gaat om patiënten die endeldarmkanker hebben en bij wie de tumor na operaties of bestralingen toch terugkeert en om patiënten die voor het eerst een vorm van endeldarmkanker hebben die als niet-operabel wordt beschouwd.

Het Catharina Ziekenhuis begon twintig jaar geleden als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met IORT bij deze groep darmkankerpatiënten.

Zie verder de video:
www.ad.nl/ad/nl/1421/Nederland/video/detail/3649368/Endeldarmkanker-beter-te-behandelen.dhtml .
6 mei 2014

Gezien de apparatuur die in de video te zien is gaat het om ioniserende straling, die direct op de kritische plekken gericht wordt, zonder tussenliggend weefsel.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie