Algemene daling van vruchtbaarheid en kwaliteit van het sperma

maandag, 28 april 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.e-gezondheid.be/algemene-daling-van-vruchtbaarheid-en-kwaliteit-van-het-sperma/actueel/1454?from_nl=ok&utm_campaign=1114226225&utm_content=1035424365446&utm_medium=email&utm_source=Emailvision .
22 april 2014


Al jaren stellen experts een gestage maar relatief snelle daling van de kwaliteit van het sperma vast. De concentratie van de spermatozoïden daalt en het aantal abnormale spermatozoïden stijgt.

Een recente Franse studie bevestigt deze wereldwijde trend. Ook België ontsnapt er niet aan.

Wat zijn de bekende factoren die de beweeglijkheid van de spermatozoïden aantasten en wat kunnen we doen om die trend om te buigen.

... De kwaliteit van het sperma gaat achteruit!
... Wat zijn de oorzaken van deze verminderde kwaliteit van het sperma?
... Praktische tips om de kwaliteit van het sperma intact te houden

De kwaliteit van het sperma gaat achteruit!

In 2012 stelde een Franse studie dat de concentratie van het sperma van de mannen van 35 jaar tussen 1989 en 2005 met 32,2 % was gedaald, dat komt overeen met 2 % per jaar.

... In die periode van 17 jaar zakte het aantal spermatozoïden gemiddeld van 73,6 miljoen/ml sperma naar 49,9 miljoen/ml.

Volgens de vruchtbaarheidsnorm die door de WGO is vastgelegd, stijgt de termijn om zich voort te planten vanaf 55 miljoen/ml.

In Frankrijk is de daling het sterkst in twee heel landelijke streken. Dat lijkt erop te wijzen dat blootstelling aan pesticiden een grote rol speelt.

Wat zijn de oorzaken van deze verminderde kwaliteit van het sperma?

Er zijn milieufactoren en factoren in de levensstijl die allebei samen voorkomen.

Milieufactoren

... Een van de milieufactoren die zwaar met de vinger worden gewezen, is blootstelling aan pesticiden. Zo laten studies bij knaagdieren en boeren een aanzienlijke daling van de kwaliteit van het sperma zien bij de dieren en mensen die het sterkst aan chemische stoffen werden blootgesteld.

... Ook blootstelling aan tal van andere vervuilende chemische stoffen zou schadelijke effecten op het sperma hebben. Dat is het geval voor lijm, oplosmiddelen, vluchtige organische verbindingen, ftalaten, bisfenol A, cosmetica, zware metalen, enz.

... Bij blootstelling aan extreme hitte produceren de teelballen sperma van mindere kwaliteit.
Bepaalde beroepen zoals keukenpersoneel, bakkers en metaalbewerkers zijn extra aan dit risico blootgesteld.

... Ook elektromagnetische golven zouden een lage risicofactor kunnen vormen, maar dat is nog niet bewezen. Het gaat dan om microgolfovens, gsm’s, wifi, enz.

Factoren in de levensstijl

... Roken: de kwaliteit van het sperma van een niet-roker is duidelijk beter dan dat van een roker (mobiliteit, afwijkingen, concentratie).

... Overdadig gebruik van alcohol vermindert de kwaliteit en het volume van het sperma.

... Drugsgebruik.

... Overdaad in koffie en andere stimulerende stoffen zou negatieve effecten hebben op de aanmaak van het sperma.

... Obesitas: overgewicht heeft een schadelijk effect op de mobiliteit en de aard van de spermatozoïden.
De ziekte is een bekende oorzaak voor onvruchtbaarheid.

Goed om te weten: het percentage spermatozoïden daalt naar schatting met 0,7 % per levensjaar. Met het ouder worden komen er ook vaker afwijkingen voor aan de spermatozoïden.

Er bestaan tal van andere factoren die de kwaliteit van het sperma en de vruchtbaarheid van de man in het algemeen rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloeden, maar die zijn al langer bekend en de voorbije decennia niet veranderd. Denk maar aan bepaalde pathologieën, anatomische stoornissen, erfelijke ziektes, enz.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie