'Vaak zelfdoding lymepatiënten' (met toevoeging StopUMTS)

zondag, 06 april 2014 - Categorie: Artikelen

Bron 1: www.telegraaf.nl/binnenland/22474097/___Vaak_zelfdoding_lymepatienten___.html .
5 april 2014


dioor René Steenhorst
AMSTERDAM - De ziekte van Lyme leidt momenteel tot een zorgwekkend aantal zelfdodingen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten, die emotioneel alarm slaat, hebben de afgelopen maanden meerdere chronische lymepatiënten zichzelf van het leven beroofd, daartoe gedreven door hun medisch uitzichtloze situatie.

NVLP-bestuurslid Miranka Mud spreekt van drama’s die het directe gevolg zijn van „vaak jaren geleden gemiste diagnoses en daardoor te laat gestarte behandelingen”. Bij de vereniging zijn de trieste gebeurtenissen opgetekend in zowel afscheidsbrieven als door contacten met nabestaanden.

Laatste wens
Een van de nu overleden lymepatiënten, de 39-jarige Barbara Pronk uit Rijswijk, schreef kort voor haar dood, op 19 maart jongstleden, een uitgebreide brief aan leden van de Tweede Kamer. Daarin vraagt ze, als ’laatste wens’, aandacht voor deze ziekte, waarvan volgens haar de ernst zwaar wordt onderschat.

„Lyme is geen ’normale ziekte’”, schrijft Barbara, „maar is een tegenstander van ongekend formaat: een strijd tegen bacteriën en hun giftige afvalstoffen die je lichaam teisteren in elk orgaan, elk stukje weefsel en iedere cel, en die je lichamelijk en geestelijk overnemen en je geheel kapotmaken van binnen.”

Mevrouw Pronk was al negen jaar ernstig ziek en totaal geïnvalideerd. Door Lyme leed ze ook aan de virale hersenziekte ME en het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS, dat haar uitputte. Jarenlang had Barbara Pronk veel gezondheidsklachten, waarvan artsen en specialisten de echte oorzaak maar niet wisten te achterhalen. Jaren te laat werd bij haar de ziekte van Lyme vastgesteld, haar behandeling was derhalve ontoereikend.

„Alleen al vijf van onze leden hebben onlangs de dood verkozen, dat hebben we nog niet eerder in zo’n korte tijd meegemaakt”, stelt Miranka Mud van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten. „Bovendien weten wij van nog meer patiënten die uit het leven zijn gestapt, of dat hebben geprobeerd, omdat de ziekte hun leven ondraaglijk maakte.”


Bron 2: www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/04/meer_zelfmoord_door_lyme.html .
5 april 2014

'Meer zelfmoord door Lyme'


Steeds vaker beroven patiënten met de ziekte van Lyme zichzelf van het leven.

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) spreekt van een zorgwekkend aantal zelfdodingen, weet de Telegraaf. De belangrijkste reden om een eind te maken aan het leven is de vaak uitzichtloze medische situatie van de patiënten.

Eén van de onlangs overleden lymepatiënten schreef een emotionele brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar laatste wens bekend maakte. Ze vroeg om meer aandacht voor de ziekte waarvan de ernst ''zwaar wordt onderschat''. De lymepatiënte leed door de besmetting van de ziekte zelf aan spierverlamming, hersenziekte ME en vermoeidheidsstoornis CVS.

De NVLP zegt zich grote zorgen te maken over haar leden.


Toevoeging StopUMTS
De reden waarom dit op StopUMTS staat is dat de ziekte van Lyme en elektrogevoeligheid ook tegelijk voorkomen en dat dat een verschrikkelijke combinatie is. We hebben hier eerder over geschreven:
Artikelen/7905/de_ziektye_van_lyme_en_emv .

en recent in het in memoriam van Gert-Jan Leerink:
Berichten%20Nederland/8160/in_memoriam_gert_jan_leerink .
die zijn leven beëindigde vanwege de ondraaglijke toenemende stralingsbelasting. Hij was ook Lyme patiënt.

Ook voor Loetjoe Groen-de Galan was het leven ondragelijk vanwege de stralingsbelasting, ook zij was Lyme patient:
Berichten%20Nederland/8216/in_memoriam_loetjoe_groen-de_galan_slachtoffer_van_de_stralingsterreur .


De vraag kan nu gesteld worden in hoeverre de vrijwel overal aanwezige en sterk toenemende stralingsbelasting een rol heeft gespeeld en nog speelt bij het eveneens sterk toenemend aantal zelfdodingen bij Lyme patiënten.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie