Melatonine verlaagt mogelijk risico op prostaatkanker

zondag, 26 januari 2014 - Categorie: Artikelen

Bron: www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1779731/2014/01/23/Melatonine-verlaagt-mogelijk-risico-op-prostaatkanker.dhtml .
23 jan. 2014


Melatonine, een hormoon dat belangrijk is voor onze biologische klok of het slaap-waakritme, kan mogelijk het risico op prostaatkanker verlagen. Dat toont een nieuwe studie van de universiteit van Harvard aan die werd gepresenteerd op een bijeenkomst van de 'American Association of Cancer Research' in San Diego.
De Harvard-onderzoekers volgden 1.000 IJslandse mannen en vonden dat de mannen met hogere niveaus van melatonine een veel kleinere kans hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker dan de mannen waarvan het hormoon op een laag peil stond. De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat melatonine een rol speelt in het reguleren van andere hormonen die op hun beurt een invloed hebben op het ontwikkelen van bepaalde kankers zoals borst- en prostaatkanker.

Slaaptekort
Melatonine is een stof die het lichaam 's nachts aanmaakt en reguleert de interne klok van ons lichaam, veel mensen nemen dan ook een melatoninesupplement om beter te kunnen slapen. Er zijn verschillende factoren die de aanmaak van melatonine door ons lichaam kunnen beïnvloeden zoals de blootstelling aan licht 's nachts, bepaalde medicijnen en werken in verschillende shiften. ''Slaaptekort en andere factoren kunnen een impact hebben op de productie van melatonine of kunnen die zelfs helemaal stilleggen'' zei Sarah C. Markt, een doctoraatstudent aan het epidemiologiedepartement van de Harvard School of Public Health in Boston. ''We stelden vast dat mannen met een hogere niveau van melatonine 75 procent minder risico liepen op het ontwikkelen van prostaatkanker dan mannen met een laag niveau.''

Markt voegde er aan toe dat er nog meer onderzoek nodig is, maar dat deze resultaten ''in overeenstemming zijn met het belang dat toegeschreven wordt aan het onderhouden van een stabiel slaappatroon''.

De aanmaak van melatonine wordt verstoort door blauw licht en door EMV. De invloed van EMV, c.q. RF straling wordt in bovenstaand stuk ten onrechte niet genoemd.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie