Melanomen, zonlicht en RF straling

dinsdag, 17 september 2013 - Categorie: Artikelen

Bron: Teletext 21 maart 2013 en
www.nd.nl/artikelen/2013/maart/21/alarmerende-stijging-huidkanker-door-zon .

en
nos.nl/artikel/486938-veel-vaker-melanoom-bij-jongeren.html .

Nieuwe informatie dd. 17 sept. 2013 is onderaan bijgevoegd.

Het aantal volwassenen met melanoom stijgt snel, i.h.b. bij jong volwassenen, Per jaar komen er nu 4800 patiënten bij, waarvan er ongeveer 800 overlijden. In de laatste 10 jaar is er een stijging van 50%. Het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis verwacht dat de stijging de komende jaren in het zelfde tempo doorzet. Als advies wordt gegeven niet teveel in de zon te zitten.


Eerder verscheen in Artsennet op 19 nov. 2012:
www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-onderzoeken/Nieuwsartikel/124047/Stijging-slokdarmkanker-en-melanomen.htm .

Stijging slokdarmkanker en melanomen

Nederlanders krijgen vaker slokdarmkanker en melanoom dan twintig jaar geleden. Mannen krijgen daarnaast vaker nierkanker en vrouwen longkanker en kanker van de mondholte, keelholte en alvleesklier.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van epidemiologe Henrike Karim-Kos. Zij onderzocht per kankersoort welke resultaten er geboekt zijn en welke soorten vaker voorkomen.

Toename
Slokdarmkanker komt 84 procent vaker voor bij mannen en 46 procent vaker voor bij vrouwen dan twintig jaar geleden. Bij melanoom van de huid gaat het om een stijging van 118 procent bij mannen en 92 procent bij vrouwen. De overleving van beide groepen patiënten is wel sterk verbeterd.

Verschillen mannen en vrouwen
Nierkanker komt tegenwoordig 16 procent vaker voor bij mannen dan eind jaren 80. Bij vrouwen is er een stijging van longkanker (120 procent) en kanker van de mondholte (52 procent), keelholte (29 procent) en alvleesklier (13 procent) zichtbaar. De overlevingskansen van patiënten met deze kankersoorten is licht verbeterd of bleef gelijk.

Bij patiënten met kanker van de slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas en long bleef de overlevingskans laag.

Meer dan in rest Europa
In vergelijking met de rest van Europa verslechterde de situatie bij vrouwen. Melanomen van de huid en kanker van de mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, long en borst kwamen beduidend vaker voor bij Nederlandse vrouwen. Bij mannen kwam alleen slokdarmkanker en Hodgkin-lymfoom. Bij de meeste van deze kankersoorten spelen risicofactoren als roken, alcohol, overgewicht en zonlicht een rol.

Minder doden
De afgelopen twee decennia overleden Nederlanders 20 procent minder vaak aan kanker, toont de promovenda verder aan. Dat minder mensen zijn overleden aan kanker komt onder andere doordat sommige vormen van kanker nu veel minder vaak voorkomen, bijvoorbeeld maag- en galblaaskanker.

Daarnaast komen long-, blaas-, en strottenhoofdkanker bij mannen veel minder vaak voor. Bij vrouwen zijn baarmoederhals- en eierstokkanker op hun retour.

Overlevingskans
Ook is de vijfjaars overlevingskans van bepaalde vormen van kanker gestegen. Bij patiënten met dikke darmkanker steeg de overlevingskans van 54 naar 60 procent en bij leukemiepatiënten van 36 naar 53 procent. 'Hier zijn diagnostiek en behandelingen duidelijk verbeterd’, zegt Karim-Kos.

Proefschrift
Henrike Karim-Kos promoveert 21 november op haar proefschrift 'Progress against cancer in the Netherlands since the late 1980s'.

Dus volgens dit proefschrift is er voor mannen en vrouwen gemiddeld een stijging van het aantal patiënten met melanoom met 105% in 20 jaar.

Nu de vraag: is de sterkte van het van de zon afkomstige UV licht de laatste 10 à 20 jaar veel toegenomen. Misschien wel in Antarctica, vanwege de vergroting van het ozongat, maar bij ons toch niet. Is het zonlicht de enige boosdoener? Welnu enkele Zweedse onderzoekers denken daar anders over, zie:


Hallberg, Ö., Johansson, O. 2002. Melanoma incidence and frequency modulation (FM) broadcasting. Arch Environ Health 57: 32-40 .

Hallberg, Ö., Johansson, O. 2004. Malignant melanoma of the skin - not a sunshine story! Med Sci Monit 10: CR336-340.

Hallberg, Ö., Johansson, O. 2005. FM broadcasting exposure time and malignant melanoma incidence. Electromag Biol Med 24: 1-8 .

Increasing Melanoma—Too Many Skin Cell Damages or Too Few Repairs?
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3730314/ .

Volgens deze auteurs komt de toename helemaal niet door de zon, maar door de toename van de RF belasting, die de werking van de zon versterkt. Zonder zonlicht kan RF straling ook al huidproblemen opleveren.
Volgens ons lijkt dat een zeer plausibele verklaring.
We zijn het dan ook volledig eens met de voorspelling van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis dat een verdere sterke stijging van het aantal patiënten met melanoom te verwachten is.

nieuwe informatie
Bron: nos.nl/artikel/552061-sterfte-huidkanker-neemt-fors-toe.html .
17 sept. 2013

Sterfte huidkanker neemt fors toe


De sterfte door de minst voorkomende vorm van huidkanker, melanoom, is sinds 2000 met 38 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2012 stierven 793 Nederlanders aan melanoom: 477 mannen en 316 vrouwen. Het overgrote deel was vijftig jaar of ouder.

Zonlicht
In Europa hoort Nederland bij de landen met het hoogste percentage aan melanoompatiënten. Alleen in Noorwegen en Slovenië komt melanoom vaker voor.

Melanoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Mensen met een lichte huidskleur hebben meer kans de ziekte te krijgen dan die met een donkere huidskleur.

De enige beïnvloedbare risicofactor is overmatige blootstelling aan zonlicht.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie