'Verhuurder en huurder gehouden aan peiling'

zondag, 30 oktober 2005 - Categorie: Artikelen

Als op een gebouw met huurwoningen een antennemast van minder dan vijf meter wordt geplaatst, is daarvoor geen bouwvergunning nodig. Er moet wel een peiling gehouden worden onder de huurders. Als meer dan 50% van de huurders tegen is, wordt de mast niet geplaatst.

Verhuurder en huurder zijn beide gehouden aan de peiling, zoals voorgeschreven door het Antenneconvenant. Dit ondanks het feit dat beide geen partij zijn in het convenant (dat immers is gesloten tussen Rijk, providers en gemeenten) Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam beslist in een zaak, aangespannen door een huurder.

Als aangetoond wordt dat de formulieren voor de peiling de huurders hebben bereikt is de uitslag geldig, ook al hebben meerdere huurders het formulier ongezien weggegooid. Een niet teruggestuurd formulier wordt geteld als stem vóór de mast. Het Gerechtshof Amsterdam vindt deze wijze van peilen (door tegenstanders van zendmasten wel omschreven als 'Cuba-democratie') geen probleem.

De huurder aan de Bilderdijkkade in Amsterdam eiste inspraak. De Kantonrechter besliste eerder dat de verhuurder zich niet als 'goed verhuurder' had gedragen door zonder inspraak een mast te plaatsen. Het Gerechtshof Amsterdam acht de peiling echter voldoende. Alleen als huurders aan kunnen tonen dat een peiling niet correct is verlopen, kunnen Amsterdammers zich nog tot de rechter wenden.

Uitspraak Gerechtshof Amsterdam van 27 oktober 2005Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie