Samenvatting van de gezondheidsgevaren van draadloze technologie.

vrijdag, 04 januari 2013 - Categorie: Artikelen

Oorspronkelijk geplaatst 1 juni 2012, last update 4 jan. 2013

Gerelateerd artikel: www.youtube.com/playlist?list=PLF4DC94388C60C815&feature=plcp .
(Een eerdere uitzending van Zembla uit 2004 over hetzelfde onderwerp).

Onderaan dit artikel is een PDF bestand bijgevoegd waarin u een korte maar volledige samenvatting vindt over de gezondheidsgevaren van draadloze technologie.
Stopumts publiceert deze compilatie naar aanleiding van de op 1 juni 2012 uitgezonden Zembla-uitzending ''Ziek van je mobieltje''.

Korte inleiding:

ZEMBLA zond de omroepen begin mei de volgende omschrijving:


‘Houdt hem niet tegen je oor, draag hem niet in je binnenzak en leg hem niet vlak naast je op het nachtkastje: de mobiele telefoon. Want de straling die ons mobieltje uitzendt is mogelijk kankerverwekkend, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie die vorig jaar onderzoek deed naar gezondheidsrisico’s en mobiel bellen. Het wereldwijd toenemen van hersen- en oortumoren brengt de WHO in verband met langdurig bellen. Vooral kinderen lopen risico, omdat telefoonstraling dieper in het kinderbrein binnendringt dan bij volwassenen. Om kinderen te beschermen hebben landen als Frankrijk en Oostenrijk mobiel bellen op scholen verboden. In Nederland is het opvallend stil. In ZEMBLA aandacht voor de onderschatte gevaren van de mobiele telefoon.’

Deze omschrijving is niet helemaal volledig. De epidemiologische studies waar de WHO de classificatie ‘mogelijk kankerverwekkend’ (dezelfde classificatie als van lood, DDT en chloroform) op baseert bestrijken een periode van meer dan 10 jaar. De classificatie dateert van mei 2011.

Het verbod op mobiel bellen op Franse lagere en middelbare scholen, ‘uit voorzorg vanwege de mogelijke gevaren voor de gezondheid’, is vastgelegd in een wet die in okt. 2009 door de Franse senaat en in juli 2010 door de Assemblée Nationale is aangenomen. Reclame voor mobieltjes voor kinderen onder de 14 jaar is bij deze wet tevens verboden.

Nog wat verdere inleidende informatie:

De Knesset (Israël) heeft in maart dit jaar een wet aangenomen die verplicht tot de waarschuwing op mobiele telefoons (in het Nederlands vertaald):
‘Pas op - Het Ministerie van Gezondheid wijst erop dat veelvuldig gebruik van dit apparaat zowel als het dragen ervan op het lichaam het risico van kanker kan vergroten, vooral bij kinderen’.

Het Europees Parlement heeft in 2009 een resolutie aangenomen met een oproep aan alle lidstaten om de blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden te reduceren. De Raad van Europa heeft in mei 2011 een resolutie aangenomen met de aanbeveling alle draadloze apparatuur uit klaslokalen te verwijderen, en als tweede aanbeveling om, zoals in Zweden, stralingsvrije zones in te stellen. Die laatste aanbeveling is inmiddels overgenomen door Noorwegen.

Tot slot, de uitzending kan interessant zijn vanwege de controverses op dit gebied. De Nederlandse Gezondheidsraad stelt namelijk dat er niets aan de hand is en meent het, zonder één enkele specialist op dit gebied in de gelederen te hebben, beter te weten dan de werkgroep van 31 wetenschappers van het IARC (International Agency for Research on Cancer), onderdeel van de WHO, die over de classificatie beslist heeft. Nederland was niet in deze werkgroep vertegenwoordigd.

Zie voor de volledige samenvatting (11 pp) het bijgevoegde PDF bestand.


Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie