Genuis en Lipp: Nederlandse vertaling van wetenschappelijk artikel over elektrogevoeligheid EHS.

woensdag, 29 februari 2012 - Categorie: Artikelen

Op 29 febr. 2012 verscheen een Nederlandse vertaling van het artikel van Genuis en Lipp, zie desgewenst ook het bijgevoegde PDF bestand.

Eveneens verscheen de Nederlandse vertaling van het zeer lezenswaardige voorwoord van onze Duitse collega's van Diagnose-Funk.

Hulde aan de vertalers!

Het artikel van Genuis en Lipp is vertaald omdat het zeer belangrijk is in het acceptatieproces van EHS. Door de Nederlandse tekst wordt de toegankelijkheid tot het artikel bevorderd en krijgen EHS-ers de mogelijkheid om het artikel te gebruiken voor uitleg over hun aandoening.

StopUMTS spreekt de hoop uit dat de Nederlandse vertaling van dit artikel over elektrogevoeligheid mag bijdragen aan een beter begrip in de samenleving, aan acceptatie door de medische wereld en tot directe maatregelen door de overheid.


-------------------------------------------------------------

Eerder, op 22 jan. 2012 publiceerde Stopumts het Engelstalige artikel van Genuis en Lipp (zie het bijgevoegde Media bestand). Daarop kwam onderstaande reactie:

Bron: EHS ervaringen (auteur Johan, naam en adres bekend bij de redactie).

De afgelopen jaren heb ik, net als vele anderen, gewaarschuwd voor elektromagnetische straling. Altijd werd je de deur gewezen en nooit had je voldoende handvatten om een vuist te vormen. Maar het lijkt erop dat het tij echt aan het keren is. Ik heb deze week een rapport gelezen dat veel van de puzzelstukje op de juiste plaatst legt. Daarbij is een bijzonder goede onderbouwing gebruikt. Niet alleen wordt uitgelegd waarom het bewijzen van het verband zo lastig is, ook wordt uitgelegd dat deze maatschappij er eigenlijk geen oren naar heeft en dat het leven van getroffenen verziekt is. Ze raken vaak alles kwijt. Gezin, baan, vrienden, alles..

Het blijkt dat de klachten die mensen met EHS hebben toch niet zo lastig te verklaren zijn dan algemeen wordt beweerd. Ook is er te lezen dat dit type klachten rond 1950 al eerder is gezien bij grote groepen van de beroepsbevolking die met stralingsbronnen moesten werken. Het is dus helemaal geen nieuwe ziekte. Er is van alles over bekend, maar dat wordt verzwegen.

Dit stuk maakt pijnlijk duidelijk dat onze samenleving heeft gefaald. Ze heeft gefaald en faalt nog steeds in de bescherming van grote groepen mensen die EHS-symptomen hebben. Deze mensen moeten serieus genomen worden en en moeten maatregelen komen om te voorkomen dat deze groep steeds groter wordt. Dat kan alleen door het toepassen van een ander type beleid. Namelijk dat er altijd wordt gekozen voor de minst belastende techniek voor de mens. Daarmee komt de menselijke gezondheid weer voorop te staan zoals het hoort.

Als je dit aan iemand laat lezen, dan zal duidelijk worden waarom je bent zoals je bent. Dat het “vreemde gedrag” dat je vertoont niet van jou is, maar wordt veroorzaakt door de situatie waar je in zit. Dat je juist wel sociaal wilt zijn, maar in gezelschap wordt bedolven door straling en daardoor liever niet in gezelschap bent. Dat je wel op bezoek wilt bij mensen, maar door hun Wi-Fi dat niet kunt en wilt. Het deelt jou namelijk een flinke klap uit. Dat en meer wordt beschreven in dit rapport.

Eindelijk erkenning en herkenning.

Oorspronkelijke artikel op Stopumts, geplaatst 22 jan. 2012 in de rubriek onderzoeken:

Canada: Elektro-overgevoeligheid EHS, Feit of Fictie?


Gerelateerd artikel: Veel%20gestelde%20vragen/4520/

Bron: Science of the Total Environment jan. 2012

Electromagnetic hypersensitivity: Fact or fiction?☆

Stephen J. Genuis a, Christopher T. Lipp b
a University of Alberta, Canada
b Faculty of Medicine at the University of Calgary, Canada

As the prevalence of wireless telecommunication escalates throughout the world, health professionals are faced with the challenge of patients who report symptoms they claim are connected with exposure to some frequencies of electromagnetic radiation (EMR). Some scientists and clinicians acknowledge the phenomenon of hypersensitivity to EMR resulting from common exposures such as wireless systems and electrical devices in the home or workplace; others suggest that electromagnetic hypersensitivity (EHS) is
psychosomatic or fictitious.

Various organizations including the World Health Organization as well as some nation states are carefully exploring this clinical phenomenon in order to better explain the rising prevalence of non-specific, multi-system, often debilitating symptoms associated with non-ionizing EMR exposure. As well as an assortment of physiological complaints, patients diagnosed with EHS also report profound social and personal challenges, impairing their ability to function normally in society.

This paper offers a review of the sparse literature on this perplexing condition and a discussion of the controversy surrounding the legitimacy of the EHS diagnosis. Recommendations are provided to assist health professionals in caring for individuals complaining of EHS.

Voor het volledige Engelstalige rapport (10 pp) zie het bijgevoegde mediabestand

Voor een Duitse vertaling zie: www.diagnose-funk.org/assets/df_bp_ehs-genuis_2012-02-01-komplett.pdf .
Van het voorwoord bij de Duitse vertaling is een uitstekende Nederlandse vertaling beschikbaar.

Voor de Nederlandse vertaling zie het bijgevoegde PDF bestand

Bekijk het PDF bestand
Bekijk of beluister het mediafragment


Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie