Voorbeeldbrief aan Gemeenten met aanvullende informatie op brief EZ. (Gewijzigde update).
donderdag, 23 december 2010 - Categorie: Artikelen
Oorspronkelijk geplaatst 14 nov. 2010. Update met gewijzigde links 16 nov. 2010
Update met alternatieve versie (met voetnoten) 17 nov.2010.
Laatste ongewijzigde update 23 dec 2010.
Gerelateerd bericht: Artikelen/5197
Op 28 oktober 2010 verzond het Ministerie van EZ een brief aan alle gemeenten in Nederland over het Antennebeleid. In die brief echter geen woord over de mogelijk nadelige gevolgen die met het huidige overheidsbeleid inzake antennes gepaard gaan.
Stopumts roept u als lezer op om onderstaande voorbeeldbrief te zenden naar het College van B&W in uw woonplaats.
--------------------------------------------------------------------------------------
Geacht College van Burgemeester en Wethouders,
Onlangs heeft u een brief (d.d. 28 oktober 2010) ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met als onderwerp: 'Actuele Ontwikkelingen Antennebeleid'.
In deze brief wordt -zoals u uiteraard bekend- aangegeven dat de gemeente een belangrijke rol heeft bij de uitbreiding van de draadloze infrastructuur voor mobiele communicatie in heel Nederland. In dezelfde brief wordt u o.a. aangeboden om (in uw communicatie met burgers over het voorgenomen beleid) MoNet of het Antennebureau in te roepen om u bij te staan bij de voorlichting over het plaatsen van nieuwe antennes.
Wij willen aan de informatie uit deze brief (met daarbij resultaten van een onderzoeksrapport 'Antenneperceptie' uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM; 25 maart 2009), naast de mogelijke voorlichting die u van het Antennebureau en/of MoNet zult verkrijgen graag de volgende informatie toevoegen.
Wij maken ons (net als een aantal van de respondenten uit het genoemde onderzoek) zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van elektromagnetische velden (verder genoemd: EMV). Wij staan daar niet alleen in. Dit mag blijken uit de hierbij gevoegde link naar de tekst die de Europese Commissie in april 2009 heeft aangenomen getiteld: ''Gezondheidsrisico's in verband met elektromagnetische velden'' (559 afgevaardigden voor, 22 tegen en 8 onthoudingen). zie:
bit.ly/bpRFsW .
Een ander voorbeeld: in Frankrijk is onlangs door de Assemblée Nationale unaniem een wet aangenomen die o.a. mobiel telefoneren verbiedt op kinderdagverblijven en op lagere- en middelbare scholen (dit in verband met mogelijke gezondheidsrisico's). Zie voor meer informatie hierover de volgende link.
www.assemblee-nationale.fr/13/ta/ta0504.asp . (art 183 en 184)
We willen en kunnen niet uitputtend zijn, maar een feit is dat in de ons omringende landen, maar ook wereldwijd, evenals in de wetenschap vele voorbeelden te vinden zijn van deze bezorgdheid omtrent mogelijke gezondheidsrisico's van EMV.
www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp .
bit.ly/9E1Qli .
bit.ly/dw2wpF .
Dit in tegenstelling tot de standpunten die door het Ministerie van Economische Zaken via het Antennebureau, Monet en de Nederlandse Gezondheidsraad tot nu toe zijn ingenomen.
Naast onze zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's van EMV zijn er ook zorgen over de waardedaling van (ons) onroerend goed vanwege plaatsing van zendmasten. Wij volgen dan ook met belangstelling de berichten over planschadevergoedingen. Op dit moment speelt bijv. bij de meervoudige kamer van de rechtbank den Bosch een zaak tussen de gemeente Maasdonk en twee van haar inwoners m.b.t. de waardedaling n.a.v. de planologische maatregel resp. vrijstelling van het bestemmingsplan. Zie hiervoor: bit.ly/9IgBEg .
Zover ons bekend wordt binnenkort in deze zaak uitspraak gedaan.
Wij hebben gemeend dat het wenselijk is dat u, bij uw toekomstig antennebeleid, ook deze informatie tot uw beschikking heeft.
Met vriendelijke groet,
--------------------------------------------
Alternatieve versie met voetnoten:
Geacht College van Burgemeester en Wethouders,
Onlangs heeft u een brief (d.d. 28 oktober 2010) ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met als onderwerp: 'Actuele Ontwikkelingen Antennebeleid'.
In deze brief wordt -zoals u uiteraard bekend- aangegeven 'dat de gemeente een belangrijke rol heeft bij de uitbreiding van de draadloze infrastructuur voor mobiele communicatie in heel Nederland'. In dezelfde brief wordt u onder andere aangeboden om, in uw communicatie met burgers over het voorgenomen beleid, Monet of het Antennebureau in te roepen om u bij te staan bij de voorlichting over het plaatsen van nieuwe antennes.
Wij willen aan de informatie uit deze brief, met daarbij resultaten van een onderzoeksrapport 'Antenneperceptie' (uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM, 25 maart 2009), naast de mogelijke voorlichting die u van het Antennebureau en/of MoNet zult verkrijgen graag de volgende informatie toevoegen.
Wij maken ons, net als een aantal van de respondenten uit het genoemde onderzoek, zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van elektromagnetische velden.
Wij staan daar niet alleen in. Dit mag blijken uit de hierbij gevoegde link naar de tekst die de Europese Commissie in april 2009 heeft aangenomen getiteld: ''Gezondheidsrisico's in verband met elektromagnetische velden'' (559 afgevaardigden voor, 22 tegen en 8 onthoudingen) *(1).
Een ander voorbeeld: in Frankrijk is onlangs door de Assemblée Nationale unaniem een wet aangenomen die o.a. mobiel telefoneren verbiedt op kinderdagverblijven en op lagere- en middelbare scholen. Dit in verband met mogelijke gezondheidsrisico's *(2)
We willen en kunnen niet uitputtend zijn, maar een feit is dat in de ons omringende landen, maar ook wereldwijd, evenals in de wetenschap
vele voorbeelden *(3) te vinden zijn van deze bezorgdheid omtrent mogelijke gezondheidsrisico's van Elektromagnetische Velden, dit in tegenstelling tot de standpunten die door het Ministerie van Economische Zaken via het Antennebureau, Monet en de Nederlandse Gezondheidsraad tot nu toe zijn ingenomen.
Naast onze zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's van EMV zijn er ook zorgen over de waardedaling van (ons) onroerend goed vanwege plaatsing van zendmasten. Wij volgen dan ook met belangstelling de berichten over planschadevergoedingen. Op dit moment speelt bijv. bij de meervoudige kamer van de rechtbank den Bosch een zaak tussen de gemeente Maasdonk en twee van haar inwoners m.b.t. de waardedaling n.a.v. de planologische maatregel resp. vrijstelling van het bestemmingsplan *(4).
Zover ons bekend wordt binnenkort in deze zaak uitspraak gedaan.
Wij hebben gemeend dat het wenselijk is dat u, bij uw toekomstig antennebeleid, ook deze informatie tot uw beschikking heeft.
Met vriendelijke groet,
*(1)
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0216+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL .
*(2)
www.assemblee-nationale.fr/13/ta/ta0504.asp . (art 183 en 184)
*(3)
www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp .
Onderzoeken/ . pdf/BioInitiative.pdf .
*(4)
Juridische%20Informatie/5207/redir .
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie