Metaal iPhone 4 antenne maakt elektrisch contact met hand van de gebruiker.

woensdag, 07 juli 2010 - Categorie: Artikelen

Wellicht zijn de ontvangstproblemen met de iPhone 4 van Apple toe te schrijven aan het antenneontwerp, waarbij de antenne in direct elektrisch contact komt met de vingers. Het aantal streepjes op de ontvangstindicatie neemt daarbij sterk af. De StopUMTS redactie vraagt zich af wat het effect hiervan is op de gezondheid.

Volgens een verklaring die door Apple wordt uitgegeven, zijn de ontvangstproblemen met de immens populaire telefoon toe te schrijven aan 'een defecte formule voor het melden van ontvangstniveaus aan gebruikers'. Onafhankelijke experts denken daar anders over.

Gebruikers melden dat de ontvangst van de iPhone 4 tot vier of vijf streepjes zakt wanneer ze het toestel vasthouden met de vingers op de linker onderhoek van de metaalband. De Website Anandtech meldt dat de ontvangst van de iPhone 4 zeer afhankelijk is van de manier waarop de zaktelefoon wordt vastgehouden - veel meer dan bij andere telefoons. Dit heeft alles te maken met het antenne-ontwerp.

David Carey, ingenieur bij UBM TechInsights: ''de antennes die meestal intern zitten in moderne telefoons, zijn bij de iPhone 4 juist aan buitenkant geplaatst en komen in direct contact met de hand.'' Er zijn twee antennes: eentje voor WiFi, GPS en BlueTooth, en een tweede voor GSM en UMTS.'' Carey: ''Apple's unieke antenneontwerp betekent wellicht dat de verslechtering in ontvangst door afdekken van de antenne groter is dan met andere zaktelefoons''.

Apple zou een isolerende laag moeten toevoegen aan de roestvrij stalen rand, of zgn. 'bumpers' subsidiren. Maar het lijkt erop dat ze het bij een (veel goedkopere) software-update zullen laten, waarmee het aantal streepjes gunstiger wordt weergegeven.

Het brengen van de antenne in direct elektrisch contact met de vingers is een nieuw experiment op miljoenen iPhone gebruikers. De resultaten van het dagelijks gebruik op deze manier zullen wellicht beschikbaar zijn over 10-20 jaar.

Redactie StopumtsLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie