Commentaar Stopumts bij artikel International Journal of Epidemiology over Interphone onderzoek
maandag, 17 mei 2010 - Categorie: Artikelen
Commentaar bij het artikel in het International Journal of Epidemiology over het Interphone onderzoek
De onderzoekers hebben hun werk gedaan en de resultaten zijn eindelijk gepubliceerd. Het risico op hersentumoren blijkt lager dan gemiddeld voor mensen die beginnen met mobiel bellen, maar het neemt toe - na tien jaar een half uur per dag bellen is het risico een derde hoger dan gemiddeld en na vier jaar een uur per dag bellen is het risico vervijfvoudigd.
De resultaten zijn geloofwaardig, juist omdat ze niet werden verwacht. Ze zijn ook goed verklaarbaar: het lichaam biedt eerst extra weerstand, maar houdt dat na verloop van tijd niet vol. De resultaten zijn bovendien consistent met de onderzoeken waarbij schade aan het DNA is gevonden. Een causale relatie tussen het absorberen van de straling en kanker ligt dan ook voor de hand.
Niet de resultaten zijn opzienbarend, maar de onzekerheid van de onderzoekers. Ze doen iets heel raars en dat is het gemiddelde nemen van het verminderde en het verhoogde risico en stellen vervolgens dat over het geheel genomen geen vermindering en geen verhoging is waargenomen. Dat is een redenering van lik me vestje. Waarom doen ze dat?
Waarschijnlijk doen ze het om hun opdrachtgevers (overheden en industrie) te behagen. Die kunnen nu citeren dat er risico 'over het geheel genomen' niet lager en niet hoger is dan gemiddeld. De meeste media nemen zulke persberichten klakkeloos over en op die manier komt het sprookje de wereld in, dat gebruikers van mobiele telefoons geen risico lopen.
De vergissing is dat niet de resultaten onzekerheid scheppen, maar de onderzoekers. Er is geen enkele reden om niet te geloven dat de werkgroepen in dertien landen hun werk niet goed gedaan zouden hebben. De resultaten zijn ook helemaal niet ongeloofwaardig. Een aanvankelijk verminderd risico en op lange termijn verhoogd risico is juist geloofwaardig.
Het is ook opzienbarend dat een gerenommeerd tijdschrift genoegen heeft genomen met de opmerkingen van de onzekere onderzoekers. Natuurlijk mogen onderzoekers stellen dat de resultaten niet kloppen, maar dan moeten ze dat uitleggen en de cijfers corrigeren. Dat doen ze niet. Ze hadden zich moeten beperken tot het publiceren van de resultaten.
Namens de redactie van Stopumts
Ir. F. van Velden
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie