Interphone: Toenemend risico glioma en meningioma voor regelmatige gebruikers van mobiele telefonie.

maandag, 17 mei 2010 - Categorie: Artikelen

Geplaatst 16 mei 2010, updated met toegevoegd commentaar 17 mei 2010.

Gerelateerd artikelen:
Artikelen/4765
Berichten%20Nederland/4766
Berichten%20Internationaal/4767
Berichten%20Internationaal/4769
Artikelen/4770
Artikelen/4774

Bron: Redactie Stopumts 15 mei 2010

Het risico van hersentumoren neemt toe na langdurig gebruik van de mobiele telefonie, aldus de resultaten van de Interphone Studie van de WHO en IARC.

Mensen die hun mobieltje meer dan 1640 uur gebruikt hebben (10 jaar 27 minuten per dag) hebben een grotere kans op glioma en meningioma, twee soorten van hersentumoren. Dat blijkt uit de resultaten van de Interphone Studie over het verband tussen hersenkanker en het gebruik van mobiele telefonie. De studie stond onder leiding van het in Lyon gevestigde International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Eerdere studies wezen al uit dat mensen die regelmatig mobiel bellen een verhoogd risico hebben op acoustic neuroma, een ander soort hersentumor.

De resultaten van de Interphone studie zijn gepubliceerd in een artikel in het International Journal of Epidemiology (2010; 1-20), een wetenschappelijk tijdschrift uitgegeven door Oxford University Press.

Het artikel is ondanks een publiciteitsembargo te vinden door met een webspider het internet te scannen (zoals gedaan door de redactie van Stopumts) en kan vrijelijk gelezen worden op www.oxfordjournals.org/our_journals/ije/press_releases/freepdf/dyq079.pdf .

Volgens het artikel hebben mensen die regelmatig mobiel bellen aanvankelijk een verlaagd risico op glioma en meningioma (resp. 0.81 en 0.79 minder kans). Na 10 jaar regelmatig met een mobieltje bellen is het risico nog steeds verlaagd (resp. 0.98 en 0.83 minder kans). Maar bij meer dan 1640 uur bellen is het risico voor deze hersentumoren verhoogd (1.40 en 1.15 keer verhoogd).

Mensen die een mobieltje meer dan 1640 uur gebruiken binnen een tijdsbestek van 1-4 jaar hebben een sterk verhoogd risico op glioma en meningioma (3.77 en 4.8 keer zoveel). Deze resultaten zijn echter gebaseerd op een klein cohort en controlegroep.

Mogelijk kan het gebruik van een mobiele telefoon (hert absorberen van elektromagnetische straling geproduceerd door de antenne van de mobiele telefoon) vergeleken worden met het gebruik van stimulerende middelen. Zo is bijvoorbeeld het drinken van één glas wijn per dag gezond, maar het gebruik van een fles wijn per dag gezondheidsschadelijk.

Het Interphone team geeft echter geen verklaring voor de resultaten behalve dan dat er gesproken wordt over bias (statistische vertekening) bij minder dan 1640 uur telefoongebruik en ongeloofwaardige resultaten bij meer dan 1640 uur telefoneren. De studiegroep denkt dat er over het geheel genomen geen verhoogd risico is maar benadrukt echter dat meer onderzoek noodzakelijk is.

Hoewel in het begin ook acoustic neuroma en speekselklierkankers ook deel waren van het Interphone onderzoek behandelt het gepubliceerde artikel niet het verband met het gebruik van mobiele telefonie. Ander onderzoek (Schoemaker et. al.) hebben een toename van acoustic neuroma vastgesteld na 10 jaar gebruik van mobiele telefonie.

Het Interphone onderzoek is gehouden in 13 landen, gebaseerd op interviews. Het onderzoek heeft 30 miljoen US dollars gekost en zou oorspronkelijk in 2005 afgerond zijn. Het uitstel werd veroorzaakt door meningsverschillen onder de deelnemende wetenschappers.

Bron: Redactie Stopumts

Het Persbericht van de WHO over deze studie zal met inachtneming van het embargo door Stopumts gepubliceerd worden op 18 mei 2010 om 01.30

Voor het artikel in de Oxford journals zie het bijgevoegde PDF bestand.

Commentaar Stopumts:

De conclusie van de onderzoekers is hoogst merkwaardig. Men vindt een verlaagd risico bij beginnende gebruikers (minder dan 1640 uur) en een verhoogd risico bij doorgewinterde gebruikers (meer dan 1640 uur, indien verspreid over 10 jaar ongeveer 27 minuten per dag een licht verhoogd risico en indien verspreid over vier jaar een fors verhoogd risico, hoewel dat laatste is gebaseerd op enkele tientallen gevallen en dus meer onderzoek vraagt). Vervolgens meldt men dat de resultaten wel niet zullen kloppen vanwege vooroordeel en onwaarschijnlijkheid. Als men dat vindt, dan moet men zowel het vooroordeel als de onwaarschijnlijkheid toelichten en de causaliteit tussen het vooroordeel, de onwaarschijnlijkheid en de onjuistheid van de resultaten aantonen. Dat doen men niet, dus het is zomaar een mening van de onderzoekers.
Zo gaat de ICNIRP ook te werk, in HF Review 2009/16 eerst effecten rapporteren en vervolgens de mening geven dat er geen gevolgen voor welzijn en gezondheid zijn.


Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie