Consumentengids sukkelt mee in kritiekloze beschrijving ongezonde apparaten.

dinsdag, 05 januari 2010 - Categorie: Artikelen

De Consumentengids sukkelt lekker mee met de mainstream media in hun kritiekloze beschrijving van ongezonde apparaten. Het nummer van 01-2010 heeft als thema telefonie. Er staat onder meer een test van mobiele telefoons in, en een vergelijking van abonnementen voor mobiele telefonie. Het hoofdartikel is een test van draadloze huistelefoons, getiteld 'Een goed gesprek met DECT'.
Wij willen eenieder die denkt een goed gesprek met DECT te voeren, waarschuwen dat, wanneer u dit tien jaar lang iedere dag doet, u wellicht daarna een minder goed gesprek met de dokter (oncoloog?) zult moeten voeren. Zie Onderzoeken/3427

Uit het artikel:

“Energie besparen kan ook met de ECO stand. .. De ECO stand speelt ook een belangrijke rol bij de discussie rond straling van DECT-telefoons. In de energiezuinige modus is er minder elektromagnetische straling tussen basisstation en handset; dit zou gezonder zijn .. Of het echt noodzakelijk is de straling te verminderen, is echter de vraag. Er wordt veel geschreven over de straling van DECT-telefoons, maar volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is er nooit een oorzakelijk verband gevonden tussen blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden en het optreden van onverklaarde lichamelijke klachten. Er is wel een verband tussen de klachten en de veronderstelling blootgesteld te worden aan straling. 'Wie een dergelijk vermoeden heeft, rapporteert klachten eerder dan iemand die denkt niet blootgesteld te zijn', aldus de Gezondheidsraad.”

De consumentenbond neemt klakkeloos het standpunt van (de Cie. EMV van) de Gezondheidsraad over die haar informeert dat er “nooit een oorzakelijk verband gevonden is tussen blootstelling aan EMV en het optreden van onverklaarde lichamelijke klachten”. Inderdaad, bijvoorbeeld de heer Brussaard, lid van de commissie EMV van de GR, zal moeilijk kunnen accepteren dat er echt iets aan de hand is. De heer Brussaard schrijft dit soort berichten, maar heeft dan ook zijn carrière gebouwd op radiotechniek, en runt het adviesbureau Radicom met als klanten o.a. KPN, Vodafone, en T-mobile.

Wij weten wel beter. Effecten op de gezondheid blijken wel degelijk uit wetenschappelijk onderzoek. Wij verwijzen de Consumentenbond naar het onderzoek van de AUVA Artikelen/4303 de EU resolutie Berichten%20Internationaal/3522 en naar de onderzoeken van Arnetz Onderzoeken/2237 (gefinancierd door het Mobile Manufacturs Forum) die een verslechtering van de slaapkwaliteit vinden. Verder kan zij een kijkje nemen op onze pagina met een overzicht van wetenschappelijk onderzoek Onderzoeken/ .

Slaap lekker, met het nieuwe DECT basisstation op uw nachtkastje. In hetzelfde nummer van de Consumentengids ook een artikel over slaapproblemen. Oplossing: een wake-up light. Briljant idee, slecht slapen en dan een spaarlamp naast je bed.

Hoe kan het ook anders, de Consumentengids moet ook elke maand vol, de fabrikanten leveren alles klip en klaar aan, en het kost een redacteur veel te veel tijd om dit soort uitspraken van de GR te toetsen op waarheid. Dat hoeft toch ook niet, het is immers de overheid?

Een pluspuntje. De top drie van DECT toestellen (van Siemens) die als beste uit de test komen, ondersteunen allemaal de ECO MODE PLUS. Wij adviseren iedereen die dit toestel heeft gekocht (niet kopen overigens), deze stand meteen in te schakelen, zodat het basisstation niet zendt als er niet gebeld wordt.

Een overzicht van Siemens DECT telefoons die voorzien zijn van ECO MODE PLUS staat op gigaset.com/shc/0,1935,hq_en_0_128507_rArNrNrNrN,00.html . Ook de Orchid toestellen zijn acceptabele alternatieven. Dit in tegenstelling tot de meeste DECT basisstations (o.a. van Philips) die 24 uur per dag een gepulst signaal uitzenden. Zet dergelijke basisstations vooral niet naast uw bed.

Maar het beste advies blijft natuurlijk om gewoon te bellen met een bedraad toestel.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie