Nederlandse Overheid verspilt belastinggeld om electrogevoeligen te psychiatriseren. (Upd. + oproep)

zondag, 29 november 2009 - Categorie: Artikelen

Al die rare klachten over hoofdpijn en misselijkheid door zendmasten en DECT telefoons zullen wel tussen de oren zitten.
Steen en been klagen de 'overgevoeligen' erover maar zeg nou zelf: wie kan er nu elektromagnetische velden ‘voelen? Die mensen zijn gek, en moeten naar de psycholoog.

Klein probleem is, dat geen enkele psycholoog snapt waarom die mensen nou toch zo klagen over die mooie telefoons. Is het misschien een nocebo-effect?

De Nederlandse overheid heeft in al haar wijsheid besloten om flink te investeren (van het ZonMW geld) in een psychologisch onderzoek om de onderste steen boven te krijgen. Zij presenteren aan u, klager over electromagnetische velden, het onderzoek van Timmermans en Van Dongen van het prestigieuze Emgo Instituut, VU medisch centrum, getiteld: ''Perceived risk, concerns and unexplained medical symptoms associated with different sources of electromagnetic fields by the general public and professional workers'' . De vooringenomenheid en krampachtige vraagstelling spat van het papier af.

Zoekt u even een kamer op zonder al te veel draadloze telefoons en zendmasten in de buurt, want dit onderzoek kan de hoofdpijn flink doen toenemen.

Vooral in katern F wordt het interessant. Scoort u even mee?

Op een schaal van 1-5, ''volledig onjuist'' tot en met ''volledig juist'':
a) Ik vertrouw op mijn eerste indruk van mensen.
b) Als ik moet kiezen, heb ik liever een ingewikkeld dan een simpel probleem.
c) Ik heb vertrouwen in mijn ingevingen.
d) Nadenken is niet mijn idee van plezier hebben.

Bij de vraag ''Hoeveel mensen in Nederland zijn er volgens u ziek door elektromagnetische straling?'' is het volgende keuzebereik beschikbaar (hilarisch): ''minder dan 10'' tot en met ''meer dan 100.000''.

Afijn, leest u het zelf maar in bijgevoegd PDF bestand.

Even serieus nu. Het woord 'veldsterkte' komt niet voor. Er wordt niet gevraagd naar metingen. Het lijstje van klachten is verre van compleet. Er wordt meteen gevraagd naar mogelijke andere oorzaken van deze klachten. Helaas zullen we daar niet verder mee komen want EHS is een fysiologische aandoening. Ja dames en heren psychologen, mensen worden gewoon ziek van de inwerking van elektromagnetische velden.

Een mooie parallel valt te trekken met een van de vele onderzoeken uit het historische journal “Reports on Tobacco and Health Research” (1961-1964), opgezet door de tabaksindustrie, met de veelzeggende titel ‘Cancer personality pattern is reported to begin in childhood (the report of a Scottisch psychologist)’.
Zie daarvoor legacy.library.ucsf.edu/action/document/page?tid=yyl78e00&page=1 . (4 pagina's!)

De wetenschap wordt misbruikt. Ondertussen zien wij het aantal slachtoffers in Nederland en internationaal explosief toenemen.
En over tien, twintig jaar, als de impact op de volksgezondheid in haar volle omvang zichtbaar is geworden, zal er om de psychologiserende onderzoeken gelachen worden. Of niet. Tot het zover is echter, zullen we de prijs moeten betalen.

Serieus onderzoek naar elektrosensitiviteit wordt niet gedaan. Al het onderzoek tot nu toe is slechts zijdelings gerelateerd aan de gezondheidsklachten die mensen ondervinden, met als doel het probleem te bagatelliseren en te psychiatriseren. Niemand wil zich serieus in de materie verdiepen, wetenschappers hebben klaarblijkelijk geen zin dit onderwerp te onderzoeken.

De vragenlijst suggereert dat mensen angst zouden hebben voor elektromagnetische velden. Heeft u echter ooit iemand ontmoet die bang was voor zijn of haar DECT toestel, mobieltje of modem? Deze toestellen worden door iedereen gekoesterd.

Het is een feit, dat veel mensen met lichamelijke klachten rondlopen, waarvoor de reguliere geneeskunde geen oorzaak kan vinden. (Geeft men daarom in de enquête de mogelijkheid het getal >100.000 aan te kruisen?).
Pas wanneer mensen na lang zoeken achter de gezondheidseffecten van elektrosmog komen, gaat men zich in die richting oriënteren. Als dan de gevonden elektrosmogbronnen geëlimineerd worden nemen de klachten vaak af!

Voor het volledige testonderzoek zie de bijgevoegde PDF
(Het downloaden kan even duren).

STOPUMTS ROEPT ALLE MENSEN DIE LAST HEBBEN VAN ELEKTROSMOG OP OM DE VRAGENLIJST UIT TE PRINTEN, IN TE VULLEN, VAN COMMENTAAR TE VOORZIEN EN OP TE STUREN!

Bekijk het PDF bestand


Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie