LIDL: Stralingsarme DECT blijkt stralingskanon te zijn. (Upd+ ext. met link)

dinsdag, 01 september 2009 - Categorie: Artikelen

LIDL: Stralingsarme DECT blijkt stralingsrijke DECT te zijn.

Enkele weken geleden kocht een correspondent van Stopumts bij de LIDL een zogenaamd ''stralingsarme'' dect-telefoon.
Bij doormeting werd echter vastgesteld dat, de Cocoon 1850 Twin, een door de Belgische firma Ucom aan Lidl geleverd toestel, een ordinaire hoogstralige dect-telefoon blijkt te zijn.

In het instructieboekje dat door UCOM bij dit toestel wordt geleverd wordt weliswaar gesuggereerd dat dit toestel een ''laagstralige ''ECO''-modus'' bezit en op de doos van het toestel wordt het duidelijk aangeprezen als zijnde 'stralingsarm' , maar ...wanneer men de onderstaande info uit het instructieboekje leest, komt men al ras tot de conclusie (bevestigd door de meting) dat het hier toch slechts om een standaard - hoogstralende - dect-telefoon gaat:.

Het instructieboekje van Ucom (p. 6) vermeldt:

''Deze draadloze telefoon -conform de dect-norm - maakt lage-stralingswerking mogelijk'' (mooie claim?)

''Tijdens de oproep wordt de straling van de handset verminderd naar gelang de afstand tussen de handset en het basisstation''. (Dit is dus het onrealistische lokkertje), en:

''De straling van het basisstation wordt niet verminderd'' (en straalt dus gewoon 24 uur per dag flink door, typerend kenmerk van de standaard dect-telefoon.

''Plaats daarom de basis (het basisstation) op een plaats waar u niet vaak bent, bijvoorbeeld in de hal. Vermijd kinder-, slaap en leefkamers''. (onrealistisch: De hoge straling bereikt moeiteloos alle ruimtes in het huis en heeft een reikwijdte van ca 300m!)

LIDL klantenservice is inmiddels op de hoogte gebracht van deze verkeerde productvoorlichting en de info is doorgestuurd naar de directie.

Moraal van het verhaal. Laat u niet door foutieve voorlichting verleiden tot het kopen van een stralingsarme dect-telefoon die dat niet is. Er bestaat inderdaad een stralingarmere dect, b.v. de zgn. Cocoon 85, die enkel
hoogstraalt op het moment van contact. Dat scheelt inderdaad een stukje straling.

''Een veel grotere reductie in straling wordt echter bereikt door het toestel in de prullenbak te werpen en te vervangen door een ouderwetse telefoon met snoer'', aldus onze correspondent in Zuidlaren.

Voor een (Duitstalig) recent overzicht van stralingsarme DECT-telefoons zie: www.oekotest.de/cgi/ot/otgs.cgi?doc=93496 .

En een Nederlands overzicht vindt u op:
www.milieuziektes.nl/Pagina67.html .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie