Spanje: El Pais weet het zeker: de straling van antennes is niet gevaarlijk.

dinsdag, 24 februari 2009 - Categorie: Artikelen

De leugen regeert ... zeker als het gaat om de discussie en ontwikkelingen op het gebied van niet-verhittende en niet-ioniserende straling en risico’s voor de gezondheid. Wat dat betreft doen buitenlandse kwaliteitskranten niet onder voor onze eigen NRC...
Gerelateerde berichten:
Berichten%20Nederland/2026 .
Artikelen/2878 .
Berichten%20Internationaal/2853 .


El Pais (Spanje) weet het zeker: de straling van antennes is niet gevaarlijk.

www.elpais.com/articulo/sociedad/radiacion/diaria/moviles/peligrosa/elpepisoc/20081127elpepisoc_10/Tes .

De redactie laat het journalistieke basisprincipe van hoor en wederhoor achterwege, vindt het kennelijk niet nodig om de lezers de waarheid te brengen, namelijk dat er wel degelijk discussie is onder wetenschappers, juristen en politici. Wel de mededeling dat het Comité Científico Asesor en Radiofrecuencias y Salud (CCARS) en de Asociación Española de Comunicación Científica (AECC) de discussie willen sluiten. Tja, dat willen er meer, dat is geen nieuws. Aan het echte nieuws, zoals de uitspraak van het Hof van Beroep in Versailles, de ontwikkelingen in Liechtenstein en Brussel, het eindeloos uitblijven van de eindrapportages van het Interphone onderzoek, besteedt El Pais geen woord. Het lijkt wel alsof de krant met alle geweld het nieuws aan de lezers wil onthouden.

In El Mundo (ook Spanje) geen woord over de straling van antennes voor mobiele telefonie, draadloze netwerken, digitale radio en televisie en andere toepassingen. Maar wel een stroom aan artikelen over hoe leuk mobiel bellen is, wat de gadgets zijn en hoe de industrie zijn best doet om de apparaatjes milieuvriendelijk te maken. Dat het milieu verziekt wordt door hoogfrequente straling van een nog nooit eerder vertoonde intensiteit - het gaat aan El Mundo voorbij. Kennelijk vindt ook deze redactie dat de lezers het nieuws niet hoeven te krijgen. Het laatste artikel over de relatie tussen kanker en mobiele telefoons dateert van ruim zes jaar geleden.

www.elmundo.es/elmundosalud/2002/10/25/medicina/1035543692.html .

El Mundo is wel druk bezig artikelen te plaatsen over hoe goed kanker te behandelen is met ioniserende straling.

La Repubblica (Italië) schrijft veel over de gevaren van radioactieve straling, maar over mobiel telefoneren alleen hoe leuk en modieus het is. Ook verhalen over ‘je mobiel of je leven’ gaan erin als koek, maar nieuws over de discussie over de risico’s voor de gezondheid - niets.

In El Manifesto (ook Italië) niets te vinden over hoogfrequente straling en gezondheid. Corriere della Sera (eveneens Italië) schrijft wel over onderzoek naar mobiele telefoons en gezondheid, maar net als El Pais (zie hierboven) geeft de krant uitsluitend de mening van een wetenschappelijke commissie van de Europese Commissie. Geen woord over de discussie, over de ervaringen en waarnemingen, niets. Ook deze redactie vindt hoor en wederhoor kennelijk overbodig. De lezers hoeven niets te weten, de propaganda van de industrie en de overheid volstaat.

www.corriere.it/salute/sportello_cancro/09_febbraio_05/ue_improbabili_tumori_esposizione_cellulari_martinella_280300f2-f39b-11dd-a8aa-00144f02aabc.shtml .Niets gehoord, niets gezien, geen nieuws.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie