Nieuwe initiatieven om kinderen te beschermen tegen de straling van mobiele telefoons.

zaterdag, 24 januari 2009 - Categorie: Artikelen

Het nieuwe jaar heeft twee nieuwe initiatieven gebracht om kinderen te beschermen tegen de straling van mobiele telefoons. Op 7 januari adviseerde de Finse stralingsautoriteit (STUK) dat ouder het gebruik van mobiele telefoons door hun kinderen moeten beperken en op dezelfde dag kondigde de Franse regering een aantal milieugezondheidkundige voorstellen aan waaronder een verbod voor mobiele telefoons die specifiek voor kinderen zijn ontworpen en een verbod op het adverteren voor het gebruik van mobiele telefoons door kinderen jonger dan 12 jaar.

STUK heeft zich nu in de rijen gevoegd van de agentschappen voor de bescherming tegen straling in een aantal Europese landen - waaronder Belgi, Frankrijk, Rusland, Zweden en Groot-Brittanni - die een politiek van voorzorg promoten voor wat betreft het gebruik van mobiele telefoons door kinderen. Het Duitse kantoor voor de stralingsbescherming BfS adviseert ook alle andere gebruikers van mobiele telefoons voorzichtig te zijn. De houding van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) staat in schril contrast tot deze adviezen. Zo’n 40 landen volgen de adviezen van deze commissie. Maar, ICNIRP heeft al tien jaar lang geen adviezen meer gegeven.

Drie leden van ICNIRP zijn verbonden met de stralingsautoriteiten die voorzichtigheid adviseren, maar alle drie laten niets van zich horen: Rdiger Matthes, Richard Saunders en Tony Swerdlow. ICNIRP’s Bernard Veyret van de universiteit van Bordeaux is het waarschijnlijk niet eens met de stap van het Franse ministerie van Gezondheid, dat adviseert om kinderen geen gebruik te laten maken van mobiele telefoons, sinds Interphone onderzoekers gewezen hebben op de verhoogde risico’s op tumoren op de lange termijn. Kort geleden heeft de stad Lyon in Frankrijk een advertentiecampagne gevoerd met de slogan: ‘zeg ‘nee’ tegen mobiele telefoons voor kinderen onder de 12'. Desondanks hult Veyret zich in stilte.

In oktober 2008 zijn Kari Jokela uit Finland en Maria Feychting uit Zweden bij de commissie gekomen. Jokela werkt bij STUK, Feychting heeft banden met de Zweedse Radiation Safety Authority. Zweedse stralingsbeschermers hebben vijf jaar voor STUK al voorzorg gepropageerd - sinds 2004, toen een student van Feychting, Stefan Lnn, ontdekte dat gebruikers van mobiele telefoons op de lange termijn meer akoestisch neuroma krijgen. Het advies is meermalen herhaald. Feychting en Jokela zijn nog maar kort bij ICNIRP, te kort om hen verantwoordelijk te houden voor het gebrek aan activiteit bij de commissie. De tijd zal uitwijzen of zij op een verandering van het standpunt van ICNIRP aandringen.

De laatste richtlijnen uitgegeven door ICNIRP dateren van 1998. Hoeveel tijd kan het kosten om een korte, eenvoudige mededeling te doen, dat voorzorg geboden is? ICNIRP zou haar zuster in Moskou moeten volgen, het Russian National Committee on Non-Ionizing Protection (RNCNIRP). De Russen waarschuwden in de lente van 2008 dat het potentile risico voor kinderen zeer hoog is. Ze concludeerden dat zij niet stil konden blijven, als daardoor de gezondheid van kinderen geschaad zou worden. ICNIRP zou dat advies moeten volgen.

Bovenstaande is een vertaling door stopumts van een artikel van Louis Slesin.
Bron: www.microwavenews.com

MicrowaveNews .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie