Voorzorg voor Belgische militairen - en de burgers dan?

woensdag, 27 augustus 2008 - Categorie: Artikelen

‘Straling is de enige link die wij momenteel kunnen leggen'

Belgische soldaten in Afghanistan worden ziek van de hoofdpijn en misselijkheid op voertuigen uitgerust met het Symphony systeem. Dat is een soort ‘jammer' waarmee de hoogfrequente signalen van vijandelijke draadloze systemen worden verstoord. Het Belgische leger heeft voorzorgsmaatregelen getroffen en gaat de intensiteit van de straling nogmaals meten.

Stopumts sprak met Emanuel Jacob, woordvoerder van de Algemene Centrale van Militair Personeel (ACMP) in Zaventem, België.

''Als het Belgische leger intensiteiten meet die beneden de advieswaarden liggen, dan zal men verder moeten onderzoeken'', aldus Jacob. Tenslotte gaat het om de hoofdpijn en de misselijkheid van de soldaten. ''Momenteel is de enige link die wij kunnen leggen die met het Symphony systeem. Vóór de installatie van dat systeem zijn er namelijk nooit problemen geweest.''

Hoewel het leger stelt metingen te hebben verricht vóór de ingebruikname, beschikt de ACMP nog steeds niet over meetresultaten.

Op de voertuigen staan twee grote antennes en een kleine antenne. ''De kleine is verplaatst. Bovendien moeten de luiken gesloten blijven, operationeel is dat een probleem, de boordcommunicator en de schutter komen niet meer boven'', aldus Jacob.

Begin van het jaar werd het Symphony systeem in gebruik genomen. Eind mei kwamen de eerste berichten binnen bij de ACMP. Alle militairen die met het systeem werken hebben klachten. Een geneesheer in Kabul heeft twee soldaten voor een korte periode vrijgesteld, aldus Jacob.

Volgens Ingrid Baeck, woordvoerster van het Belgische leger, komen de klachten slechts van twee soldaten.

Ook als het leger intensiteiten meet die voldoen aan de eisen van de NAVO en beneden de advieswaarden van de ICNIRP en de WHO liggen (die allemaal zijn bedoeld om gevolgen van overmatige opwarming te voorkomen en geen bescherming tegen niet-thermische effecten geven), blijft de vraag of de intensiteiten voldoen aan de Belgische normen.

Als de intensiteiten ook aan de Belgische normen voldoen, dan zal men desondanks verder moeten zoeken naar de oorzaak van de klachten, aldus Jacob. Het welzijn en de gezondheid van de soldaten is immers in het geding. Ook dan blijft de straling een verdachte.

De vraag is nu of de soldaten wel en de burgers niet beschermd hoeven te worden tegen blootstelling aan elektromagnetische velden met intensiteiten, die beneden de normen van de ICNIRP en WHO liggen.

Het Belgische leger neemt wél voorzorgsmaatregelen voor soldaten. Waar blijven de voorzorgsmaatregelen voor de burgers die ziek worden van de dagelijkse blootstelling aan elektromagnetische velden van mobiele telefoons, zendmasten en andere antennes?

Stopumts, 27 augustus 2008

Additionele technische informatie verzameld door stopumts:

Kennelijk maakt het Belgische leger gebruik van het Symphony IED Jammer System.

minstrelboy.blogspot.com/2006/09/symphonyiedjammersystem.html .

Defense contracts reported Thursday - MarketWatch: ''Lockheed Martin Corp., Maritime Systems and Sensors (LM MS2), 9500 Godwin Drive, Manassas, Va., was awarded Sept. 27, 2006, a $19,000,000 firm-fixed-price, time and material letter contract, for production and delivery of up to 208 (ea) Symphony Improvised Explosive Device (IED) Jammer Systems; including field test sets, operator reference cards, antenna elevation kits, uploader software, user guides, tool kits, theater support, field service engineering, and system documentation for a 52 week period to meet urgent Department of Defense (DoD) requirements in support of Operation Iraqi Freedom and Operation Enduring Freedom. The Symphony IED Jammer System is a programmable, radio-frequency IED defeat system that is vehicle mounted. Vehicle mounted systems are one element of the DoD's Joint Counter Radio-Controlled Improvised Explosive Device Electronic Warfare (JCREW) program. Work will be performed in Manassas, Va., and is expected to be completed by September 2007. Contract funds in the amount of $19,000,000 will expire at the end of the current fiscal year. The Naval Sea Systems Command, Washington, D.C., is the contracting activity (N00024-06-C-6363).''

De systemen zijn behoorlijk duur (toen al 91.000 dollar per stuk) en zijn relatief nieuw en (nog) relatief zeldzaam.

www.military.com/news/article/ussellssecretantiiedtechtoiraq.html .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie