Neurochrirurg ziet verband tussen mobiel bellen en hersentumoren
vrijdag, 15 augustus 2008 - Categorie: Artikelen
Meerdere neurochirurgen zien een relatie tussen mobiel bellen en hersentumoren. Keith Goh, neurochirurg in Singapore, is daar één van.
In het begin van zijn praktijk in de jaren ‘90 zag hij hersentumoren vooral bij mensen boven de 55 jaar. Een toenemend aantal mensen van van 20 tot 50 jaar komt nu bij hem met een hersentumor. In de afgelopen vier maanden heeft hij 12 nieuwe gevallen. In de jaren ‘90 was 30% van de tumoren kwaadaardig, nu is dat 50%. Volgens Keith Goh komt het niet doordat tumoren beter ontdekt worden, want dan zou het om kleine gaan en het gaat om grote. Het duurt enkele jaren voordat een tumor zo groot is geworden. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de straling van mobiele telefoons een rol speelt. ''Ik denk dat we slechts het topje van de ijsberg zien'', zegt Keith Goh.
Keith Goh is niet de enige neurochirurg die zich zorgen maakt. Ronald Herberman, de directeur van het Kanker Instituut van de Universiteit van Pittsburgh in de Verenigde Staten, heeft een maand geleden zijn medewerkers aangeraden de mobiele telefoon altijd op afstand van het hoofd te houden en door kinderen alleen in noodgevallen te laten gebruiken. ''We moeten niet wachten op een definitief onderzoek, we kunnen beter aan de veilige kant gaan zitten dan achteraf spijt krijgen'', zei Herberman.
Keith Goh houdt op 23 augustus 2008 een lezing op een bijeenkomst over het voorkomen van hersentumoren over de hele wereld. Zijn mening, dat er een sterk verband is tussen een toename van het aantal gevallen en een toename van het gebruik van mobiele telefoons, wordt niet door iedereen gedeeld. Neurochirurg Ng Puay Yong uit Singapore zegt, dat hij geen toename ziet van patiënten met hersentumoren. Er zijn steeds ongeveer 150 hersentumoren per jaar in Singapore volgens het Nationale Neurowetenschappelijke Instituut.
Vitali Zagorodnov is een fysicus aan de Nanyang Technische Universiteit. Volgens hem is er geen goede reden waarom mobiele telefoons hersentumoren zouden veroorzaken. Hij vergelijkt de straling met die van televisietoestellen en magnetrons. ''Er is geen interactie tussen radio-magnetische velden en het menselijk weefsel'', stelt hij.
Keith Goh erkent dat het huidige wetenschappelijke onderzoek alleen aanwijzingen geeft voor een verband tussen mobiel bellen en hersentumoren, geen bewijs. De theorie is dat de elektromagnetische velden schade aan de cellen veroorzaken, die leiden tot hersentumoren. Toenemende blootstelling aan straling van basisstations zou ook een effect kunnen hebben. ''Het is vergelijkbaar met de tijd waarin de discussie begon over de schadelijkheid van tabak, asbest en lood. Het bewijs kwam te laat voor wie een kwaadaardige tumor heeft gekregen''. Goh adviseert een mobiele telefoon altijd op afstand van het lichaam te houden.
(Naschrift stopumts: het standpunt van fysicus Zagorodnov, dat er geen interactie zou zijn tussen de elektromagnetische velden van een mobiele telefoon en het lichamelijk weefsel, is pertinent onjuist. Er is geen ionisatie (dus geen chemisch effect) en geen overmatige verwarming (dus geen thermisch effect), maar er is wel absorptie en daardoor krijgt de celwand een miniem signaal. Volgens onderzoek van Friedman, Seger c.s. wordt hierdoor de ERK-cascade in werking gezet. Dat is een biologische versterking waarbij proteïnen worden gewijzigd. Het is een voorbeeld van een werkingsmechanisme, een interactie tussen straling en lichaam. Overigens bestaat er consensus dat de elektromagnetische velden van mobiele telefonie kleine effecten hebben).
bron: www.todayonline.com/articles/270759.asp
stopumts, 15 augustus 2008
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie