23% van de onderzoeken: schade aan genetisch materiaal

zaterdag, 14 juni 2008 - Categorie: Artikelen

Uit bijna een kwart van alle onderzoeken komt een duidelijke relatie naar voren tussen elektromagnetische velden en de ontwikkeling van kanker.

De wetenschappers blijven zich afvragen hoe dat verklaard kan worden.

Politici en medici trekken zich er al helemaal niets van aan.

Van 26 tot 29 mei 2008 vond in Berlijn een workshop plaats ‘Omics for assessing unclear risks', de toepassing van ‘omics' om onduidelijke risico's vast te kunnen stellen.

‘Omics' slaat op de moleculaire biologie met genomen, proteomen enzovoort, ook wel de systeembiologie genoemd.

Het ging over de mogelijkheden van ‘omics' voor het onderzoeken van het risico op kanker door elektromagnetische velden.

De eerste lezing liet zien dat 58% van de onderzoeken tussen 1990 en 2003 geen schade aan genetisch materiaal liet zien, maar 23% van de onderzoeken wel. De rest was onbeslist.

De derde lezing, van Thomas Tillmann e.a., betrof een onderzoek waarbij duidelijk tumoren werden bevorderd bij permanente bestraling door UMTS (overigens 48 W/m2, een zeer hoge intensiteit).

Emilie van Deventer van het EMF-project van de World Health Organisation (WHO) zei dat de WHO en de IARC binnenkort de hoogfrequente elektromagnetische velden opnieuw evalueren. Daarbij gaat zoals gewoonlijk alle aandacht naar ‘peer reviewed' onderzoek en wordt weinig belang geschonken aan onderzoek ‘in vitro' en met dieren.

De workshop werd gehouden door ‘Implications of Biomedicine for the Assessment of Human Health Risks' (IMBA, een project van het Jülich Institut) en de ‘Forschungsgemeinschaft Funk' (FGF).

De abstracts zijn op internet beschikbaar.

www.imba-research.eu/imba-workshop/program-and-abstracts .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie