Becker 'The Body Electric' overleden

vrijdag, 30 mei 2008 - Categorie: Artikelen

Robert O. Becker is overleden. Op 84-jarige leeftijd, op 14 mei 2008.

Hij is geboren in 1923. Becker was een belangrijke wetenschapper op het gebied van de elektrobiologie. Hij is vooral bekend geworden door zijn onderzoek naar de ‘currents of injury'. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat cellen, als zij op de juiste manier worden blootgesteld aan gelijkstroom, in staat zijn om te degenereren en zich te ontwikkelen tot de cellen die nodig zijn voor herstel bij een wond.

Becker is later in discussie geraakt over de gevolgen voor de gezondheid van effecten van elektromagnetische velden. Hij introduceerde het begrip ‘elektromagnetische vervuiling'. Becker heeft helaas een hoge prijs moeten betalen voor zijn openheid.

In de jaren ‘60 deed Becker een aantal waarnemingen van effecten van magnetische velden op het gedrag van mensen. Hij beschreef in 1967 in Nature samen met Howard Friedman en Charles Bachman hoe gemoduleerde magnetische velden de reactietijd konden beïnvloeden. Becker toonde samen met Andy Marino aan dat muizen die drie generaties lang aan elektromagnetische velden werden blootgesteld, in hun groei belemmerd werden en over het algemeen zwakker waren. De resultaten waren opmerkelijk. EPRI, een onderzoeksgroep van de industrie, herhaalde het onderzoek tien jaar later en bevestigde de resultaten.

Becker werd gedwongen met pensioen te gaan toen hij 56 jaar oud was. ''We stuitten op een georganiseerde en gecoördineerde poging om de waarheid te onderdrukken, die kwam van het militaire establishment en werd ondersteund en versterkt door de industrie en de gekleurde getuigenissen van gehuurde wetenschappers'', schreef Becker later. Niettemin maakte hij zijn punt en voor wat betreft de hoogspanningslijnen veranderde het wetenschappelijke landschap. In 1985 schreef Becker samen met Gary Selden het boek ‘The Body Electric'. Het boek is nog steeds verkrijgbaar.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie