Verhoogde risico's op kanker gewoon weggelaten

zaterdag, 15 maart 2008 - Categorie: Artikelen

Zweedse, Franse en Isralische bijdragen aan Interphone weggelaten in Zweeds jaarbericht

De bijdragen van Frankrijk en Isral en een recente Zweedse bijdrage (het Lahkola onderzoek) aan het langjarige internationale Interphone onderzoek komen in het Zweedse jaarbericht (‘Recent research on EMF Health Risks', SSI) over 2007 helemaal niet voor. Ze zijn door de commissie gewoon weggelaten. Alle drie wijzen in de richting van het ontstaan van kanker aan de kant van het hoofd waar een mobiele telefoon is gebruikt.

De twee recente onderzoeken in Duitsland en Noorwegen zijn wel vermeld. Die wezen niet op een verhoogd risico door mobiel bellen.

Vijf van de zeven leden van de Zweedse commissie hebben sterke banden met de ICNIRP, schrijft Louis Slesin in Microwavenews
< www.microwavenews.com >. Hij vindt dan ook, dat de commissie aangepast zou moeten worden. Maar dat is nog geen antwoord op de vraag, waarom hebben de Zweden drie onderzoeken weggelaten die wijzen op een verhoogd risico op kanker door mobiel bellen en twee onderzoeken wel genoemd, die geen verhoogd risico melden?

Overigens wijst het Duitse onderzoek niet op een verhoging van het risico van acoustic neuroma, maar wel op 2,2 maal zoveel kans op glioma. Dat resultaat is echter gebaseerd op een klein aantal proefpersonen en daarom statistisch niet significant.

Noorwegen is nota bene het land van Gro Harlem Brundtland, de voormalige directeur van de WHO (World Health Organisation), die in die functie elektromagnetisch overgevoelig werd en geen mobiele telefoons in haar kantoor kon hebben, omdat ze dan hoofdpijn kreeg. Ze is nog geen jaar later ontslagen en we hebben niets meer van haar vernomen. Het is niet onredelijk te veronderstellen dat zij een zwijgplicht heeft in ruil voor een bedrag waarmee ze ergens in Noorwegen kan leven.

De getuigenis van Brundtland herinnert ons aan het relatieve belang van Interphone. Het verhoogde risico op kanker is niet het enige gevolg van blootstelling aan elektromagnetische velden, mensen kunnen namelijk ook elektromagnetisch overgevoelig worden. Daardoor gaat, voorzichtig gesteld, de kwaliteit van hun leven ernstig achteruit.

stopumts, 15 maart 2008Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie