‘Policy mobiel bellen in ziekenhuizen niet versoepelen'
zaterdag, 08 september 2007 - Categorie: Artikelen
7 september 2007 - In veel ziekenhuizen gelden regels voor het gebruik van mobiele apparatuur. Die regels moeten zeker niet worden versoepeld, vindt E.J. van Lieshout, internist op de afdeling ‘intensive care' van het Academisch Medisch Ziekenhuis in Amsterdam.
Omdat het ziekenhuis zelf gebruik maakt van draadloze toepassingen heeft hij samen met TNO een onderzoek gedaan naar de storingsgevoeligheid van medische apparaten. Ongeveer de helft van de onderzochte ziekenhuis-apparatuur was ‘mobile proof', de andere helft kon wel worden gestoord door mobiele telefoons met UMTS en GPRS.
De storingen traden op als de mobiele telefoon binnen een meter van de apparatuur werd gebruikt. Volgens Van Lieshout speelt daarbij niet de intensiteit van de elektromagnetische velden de doorslaggevende rol, maar de karakteristieken. Hij zei in dit verband: ''GSM is minder erg dan UMTS en GPRS, maar C2000 is nog erger''.
Volgens Van Lieshout levert mobiele apparatuur in een ambulance geen problemen op, maar zodra de patiënt het ziekenhuis heeft bereikt kan er iets misgaan. In het ergste geval kan een patiënt overlijden omdat apparatuur niet goed functioneert als gevolg van de elektromagnetische velden van mobiele apparatuur. ''Ja, er is elders wel eens iets misgegaan, maar niet bij ons in het AMC'', aldus van Lieshout.
Hij stelt dat de ‘policy', de regels in ziekenhuizen voor het gebruik van mobiele telefoons, niet versoepeld moeten worden. Ziekenhuizen moeten alert blijven op storingen door elektromagnetische velden.
Van Lieshout neemt aan dat de elektromagnetische velden uitsluitend effect hebben op apparaten en niet op mensen. Maar als de bloeddruk en hartslag van een patiënt, die bij de spoedeisende hulp verbonden is aan meetapparaten en die met een mobiele telefoon naar huis belt, plotseling enorm stijgen, dan is dat volgens Van Lieshout niet het gevolg van beïnvloeding van de meetapparatuur door de mobiele telefoon, maar gaan de bloeddruk en hartslag inderdaad omhoog.
''Dat zien we wel vaker, dat bloeddruk en hartslag opeens sterk stijgen'', aldus de internist. Volgens hem kan het alleen maar een gevolg zijn van psychische spanning. Dat de bloeddruk en de hartslag van de patiënt dan alleen tijdens het mobiel bellen zijn gestegen en niet tijdens andere handelingen bij de spoedeisende hulp maakt geen verschil.
(Copyright) Stopumts, 7 september 2007
(Commentaar van Stopumts: blijkbaar is mobiel bellen een psychisch bijzonder spannende bezigheid, veel spannender dan al het andere wat op een afdeling spoedeisende hulp gebeurt.)
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie