Betuwelijn, Hoge Snelheidslijn en het UMTS schandaal

woensdag, 15 december 2004 - Categorie: Artikelen

Net als de Betuwelijn en de HS-lijn, zal UMTS waarschijnlijk leiden tot een parlementaire enquete.

Bij de Betuwelijn en de HS-lijn is o.a. niet voldoende naar de lange termijn effecten gekeken. Beide projecten zullen nooit rendabel worden en hebben de Nederlandse burger zeer veel geld gekost.

De overheid heeft veel te laks de UMTS frequenties geveild en daarbij extreem hoge bedragen ontvangen voor de licenties (2,7 miljard euro). Toen vervolgens bleek dat er op zijn minst twijfels waren over de gezondheidsrisico's van UMTS zendmasten (zie TNO COFAM onderzoek) reageerden de verantwoordelijke ministers laconiek. Minister Brinkhorst stelde dat er geen enkele reden was om de uitrol van UMTS ook maar tijdelijk uit te stellen.

Inmiddels hebben de providers al rond de 2.000 zendmasten geplaatst en ruim 6 miljard euro geinvesteerd in de UMTS infrastructuur.

Inmiddels lijkt het dat minster Brinkhorst toch begint te twijfelen. Critici zeggen dat hij zijn verantwoordelijkheden nu probeert af te schuiven naar de Europese Unie. Hij adviseert nu dat er op Europees niveau onderzoek gedaan wordt naar de gezondheidsaspecten van UMTS. Maar hij ziet nog steeds, ruim een jaar na het TNO COFAM onderzoek, nog geen enkele reden om de uitrol van UMTS tijdelijk te staken.

Zeer waarschijnlijk zullen minister Brinkhorst, maar ook minister Hoogervorst zich binnenkort in een parlementaire enquete moeten verdedigen. Waarschijnlijk is niet alleen tot 10 miljard euro aan belastinggeld vernietigd, maar tevens is zeer onzorgvuldig omgegaan met de grondwettelijke rechten van de Nederlandse burgers. Die hebben namelijk recht op de onaantastbaarheid van hun lichamen.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie