Spaarlampen slecht voor milieu - geen sprake van energiebesparing (Upd. i.v.m. actualiteit)

zaterdag, 14 november 2009 - Categorie: Artikelen

Oorspronkelijk artikel: 16 juli 2007
28 april 2009: Franse link toegevoegd.
14 nov. 2009: Duitse link (Umweltinstitut München) toegevoegd.


Er gaan stemmen op om gloeilampen te verbieden en spaarlampen verplicht te stellen. Laten we eens kijken wat spaarlampen zijn.

Spaarlampen sparen weliswaar stroom, maar bij de fabricage wordt veel meer energie en materialen gebruikt dan bij gloeilampen. De onderdelen voor spaarlampen worden in lage lonen landen gemaakt en bij de winning van de grondstoffen gaan mensenlevens verloren, ook kinderen, namelijk bij het winnen van Tantal in Afrika. Het vervoer van de grondstoffen en onderdelen gaat over de hele wereld en kost daarom ook extra energie.

De industrie verdient miljarden aan de handel in spaarlampen, veel meer dan aan gloeilampen. Onder het mom van 'energie sparen' laten milieuorganisaties en overheden zich lijmen. Over de hoogfrequente straling van spaarlampen, die risico's voor de gezondheid met zich meebrengt, wordt helemaal met geen woord gerept. Zoals gewoonlijk, als het erom gaat grof geld te verdienen.

De elektronica en de buis van een spaarlamp zijn chemisch afval en moeten als zodanig afgevoerd en behandeld worden. De buis bevat 5 milligram kwikzilver, een zwaar vergif. Voor de fabricage van de elektronica bestaan strenge regels, maar niet in de lage lonen landen waar ze vervaardigd wordt.

Spaarlampen geven niet alleen licht en warmte af, maar ook een aanzienlijk deel hoogfrequente straling, vergelijkbaar met die van lange- en middengolf radiozenders. De straling, tussen 43 en 51 KHz is gemoduleerd met 100 Hz pulsen. Op het tafelblad onder een spaarlamp is de sterkte ongeveer gelijk aan die van de radiozender Beromünster op 2 kilometer afstand (namelijk 1,5 tot 2,5 V/m). Die radiozender is vanwege gezondheidsproblemen van omwonenden ontmanteld.

Ook het 50 Hz elektrische veld van spaarlampen is sterker dan van gloeilampen. De laatste geven meer infrarood licht, warmte dus. De warmte die niet door de spaarlampen geleverd wordt, moet in de winter in woningen en kantoren bijgestookt worden.

Kortom, geen sprake van energiebesparing, maar extra milieuvervuiling, meer slachtoffers en een ramp voor elektromagnetisch overgevoelige mensen. Het is te hopen dat kabinet en Tweede Kamer tot bezinning komen, voordat ze werkelijk een verbod op gloeilampen instellen.

Bron: gigaherz.ch/pages/posts/verbot-fuer-energiesparlampen1187.php

Stopumts 16 juli 2007

Een interessant Franstalig artikel over ditzelfde onderwerp vindt u onder:
next-up.org/Newsoftheworld/FluocompacteLampen.php .

Een uitgebreide catalogus met vragen en antwoorden samengesteld door het Umweltinstitut München vindt u onder:
umweltinstitut.org/fragen--antworten/energie/rohstoffe/energiesparlampen-706.html .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie