NOS Journaal 22 juni 2007
zondag, 24 juni 2007 - Categorie: Artikelen
Het NOS televisiejournaal van 22 juni 2007 besteedde aandacht aan onderzoek naar de volksgezondheid en (niet-ioniserende) straling.
De aanleiding was, dat ZonMW de eerste vijf onderzoeksvoorstellen heeft goedgekeurd. Zij maken deel uit van een programma van de rijksoverheid (VROM) van in totaal 16,6 miljoen euro (verspreid over acht jaar - dus voorlopig is er geen resultaat te verwachten, terwijl de milieuverontreiniging alleen maar toeneemt, tussen de 10 en 1000 miljoen maal zo sterk als de natuurlijke achtergrond).
Opvallend is dat bij de goedgekeurde voorstellen géén onderzoek zit naar de gezondheid van mensen die ziek zijn van de straling, hoewel de Gezondheidsraad dat wél heeft geadviseerd in haar jaarbericht 2005.
Er zit ook géén onderzoek bij naar de rol van het autonoom zenuwstelsel, hoewel de World Health Organisation dat in 2005 in Factsheet 296 over elektromagnetische overgevoeligheid (EHS) wél heeft geadviseerd.
Kortom, het goedgekeurde onderzoek betreft helemaal niet de gezondheid van mensen die ziek zijn door deze milieuverontreiniging. Wat wél wordt onderzocht is hoe de bezorgdheid van burgers binnen de perken gehouden kan worden door communicatie. Op zichzelf niet verkeerd, want ook van angst kan een mens ziek worden, maar een oplossing van het werkelijke probleem komt daarmee geen stap dichterbij, integendeel.
De commentaarstem bij het NOS televisiejournaal maakte twee opmerkingen die niet juist zijn.
Stem: ''Het is een kwestie van geloven of niet geloven''. Dat is het nu net niet. Geloven doen we in de kerk, luidt het gezegde. Gezondheid en straling is een kwestie van kennis en wetenschap. Daarom heet de nieuwe organisatie ook het Kennisplatform elektromagnetische velden en gezondheid. Vreemd is dat het platform niet voorgezeten wordt door een wetenschapper, maar door een burgemeester, Ton Rombouts van 's-Hertogenbosch.
Stem: over absorberende verf en reflecterend gaas/textiel: ''middelen die de straling zouden moeten tegenhouden.'' Dat 'zouden' ze niet moeten doen - ze dóen het, je kunt de demping meten met een meetapparaat. De producenten en leveranciers van deze producten, zoals Biologa en Marburg Technic, zouden terecht een klacht kunnen indienen tegen de onjuiste uitspraak van de NOS.
Er zijn overigens talloze middelen die zouden moeten werken, maar het niet doen, zoals zakjes zout, piramides, kunststof figuurtjes en kartonnen stickers. Zij werken op zijn hoogst door het placebo-effect, waarbij de gebruikers dénken dat zij werken en zich daarom beter voelen. Met werkelijke bescherming tegen de elektromagnetische velden opgewekt door antennes hebben zij niets te maken.
De woordkeus van de commentaarstem, de keuze voor een burgemeester als voorzitter van het Kennisplatform, de keuze voor de eerste vijf onderzoeken maken duidelijk, dat de overheid de signalen dat mensen ziek worden en last hebben van de milieuverontreiniging door niet-thermische niet-ioniserende straling nog steeds niet serieus neemt.
Stopumts, 24 juni 2007
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie