(upd) Leugens Monet ontmaskerd

maandag, 07 mei 2007 - Categorie: Artikelen

Correctie 7 mei 2007: De vermogens zoals hieronder aangegeven betreffen de ERP waarden en daarbij wordt rekening gehouden met de ''gain'' (versterking) van de antenne.

De ERP is een fictieve vermogenswaarde. Men neemt de sterkste stralingsbundel van een antenne en berekent vervolgens hoe hoog het vermogen zou moeten zijn als de antenne in alle richtingen (horizontaal en verticaal 360 graden) even sterk uit zou stralen als in die bundel.

Het is te vergelijken met een zaklamp. Een zaklamp van 5 Watt bundelt al het licht met behulp van reflectors waardoor de effectieve lichtopbrengst in de kleine bundel net zo groot is als bij een gloeilamp van (b.v.) 200 Watt die in alle richtingen evenredig uitstraalt. Buiten de bundel is de lichtopbrengst nagenoeg nihiel. Als je op 1 meter afstand recht in die lichtbundel van de zaklamp kijkt, wordt je dus net zoveel verblind (een groot deel van de lichtopbrengst van die 5 Watt komt geconcentreerd in je ogen terecht) als wanneer je op dezelfde afstand (1m) in het niet-gebundelde licht van een gloeilamp van 200 Watt kijkt (slechts een zeer klein deel van de lichtopbrengst van de 200 Watt komt in je ogen terecht, omdat het licht over 360 graden horizontaal/verticaal verdeeld wordt).

Meer over ERP: nl.wikipedia.org/wiki/Effective_Radiated_Power en en.wikipedia.org/wiki/Effective_radiated_power .

Omdat een GSM en UMTS basisstation/antenne slechts in een bepaalde richting straalt, is het (fictieve) ''effectief afgestraald vermogen'' (ERP) een stuk hoger dan het ingangsvermogen. Bij netto 12 dB gain (na aftrek systeemverlies) gaat het om een versterkingsfactor van 16. Het ingangsvermogen van een GSM zender van 900 Watt ERP wordt dan (bij de gestelde 12 dB netto gain) 900/16 = 56 Watt.

De gain van de gebruikte GSM antenne (Kathrein 742264) is 14 dBi
( bron: www.kathrein.de/de/mca/produkte/download/9362887b.pdf ) met als gevolg dat het ingangsvermogen van de antenne inderdaad in de orde van grootte van een gloeilamp zal liggen. Voor de UMTS antenne is de gain nog hoger, 17 dBi, waardoor ook hier het ingangsvermogen, ondanks het hogere ERP vermogen, in dezelfde orde van grootte komt te liggen.

Dus: technisch gezien liegt Monet niet: het ingangsvermogen ligt inderdaad in de orde van grootte van die van een gloeilamp. Voor mensen die in de bundel wonen/werken is de ERP waarde echter de relevante waarde en dan is de vergelijking met de gloeilamp regelrechte volksverlakerij.

Aan de andere kant moeten we Monet op hun ''blauwe ogen'' geloven dat ze inderdaad vermogens van rond de 60 Watt per antenne gebruiken. Volgens de Kathrein-specificaties kunnen de GSM antennes tot 1000 Watt en de UMTS antennes tot 500 Watt ingangvermogen accepteren. In het maximale geval heb je het dan over ERP vermogens van vele kiloWatts per antenne.

Oorspronkelijk artikel
In Zwitserland moeten alle technische gegevens van zendmasten openbaar gemaakt worden.
Door zendmastdata van een officiële bouwpublicatie in de gemeente Zollikofen (voorstad van Bern) kunnen nu onomstotelijk twee leugens van Monet door de feiten ontmaskerd worden.

1. De zender verbruikt minder energie dan een gloeilamp.
Uit deze publicatie blijkt dat elk GSM basisstation in deze installatie met een vermogen van 900 Watt ERP (Equivalent Radiated Power) uitstraalt. De UMTS basisstations doen daar nog een flinke schep bovenop, 2900 Watt ERP. In ieder van de 3 zendrichtingen wordt dus 3.800 Watt ERP uitgestraald, in totaal 11,4 kilowatt, dus wel ''iets'' meer dan de 60 Watt van een gloeilamp.

Samenvatting vermogens
Vermogen gloeilamp: 60 Watt (1x gloeilamp)
Vermogen GSM zender: 900 Watt (15x gloeilamp)
Vermogen UMTS zender: 2.900 Watt (48x gloeilamp)
Vermogen complete installatie: 11.400 Watt ( 190x gloeilamp)
(Vermogen gemiddelde magnetron: 900 Watt (15x gloeilamp) )

2. UMTS straalt veel minder energie uit dan GSM
Uit de tabel is daarentegen te ontnemen dat UMTS ruim 3x zoveel energie afstraalt dan GSM, in tegenstelling tot wat het antennebureau en Monet het publiek voorhoudt.



Bron: gigaherz.ch/pages/posts/ende-der-standardluege-nr.21155.php .
.



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie