Door industrie betaald onderzoek vindt minder effecten

woensdag, 29 november 2006 - Categorie: Artikelen

Als wetenschappelijk onderzoek geheel door de mobiele telefoonindustrie wordt betaald, worden minder significante biologische effecten gerapporteerd dan als het onderzoek door de overheid of een maatschappelijke organisatie wordt betaald.

Dat is het resultaat van een literatuur-onderzoek door een team van de Universiteit Bern in Zwitserland (betaald door de universiteit zelf).

De hypothese was, dat onderzoekers minder effecten zouden rapporteren, als het onderzoek in opdracht van de telecommunicatie-industrie wordt uitgevoerd, aangezien die er belang bij heeft om mobiele telefoons als veilig te portretteren. De uitkomst bevestigt de hypothese.

''We vonden dat inderdaad de onderzoeken die betaald worden door de industrie, aanzienlijk minder statistisch significante effecten melden die van invloed kunnen zijn op de gezondheid'', aldus de onderzoekers. Volgens hen is het niet anders dan bij onderzoek naar de effecten van medicijnen of tabak.

Het artikel ''Source of Funding and Results of Studies of Health Effects of Mobile Phone Use: Systematic Review of Experimental Studies'' door Anke Huss, Matthias Egger, Kerstin Hug, Karin Huwiler-Mntener en Martin Rsli (doi:10.1289/ehp.9149 (available at dx.doi.org/)
Online 15 September 2006) staat in het tijdschrift Environmental Health Perspectives, hetzelfde waarin ook het 'Zwitserse Onderzoek' is gepubliceerd.

Hier is het te vinden:
www.ehponline.org/members/2006/9149/9149.pdf .Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie