De smartphone: Schermtijd, aandacht & gezondheid

vrijdag, 07 juli 2023 - Categorie: Artikelen

Bron: letstalkabouttech.nl/basiskennis-tips/schermtijd-aandacht-gezondheid/

Wat betekent ons grenzeloze gebruik van digitale technologie, specifiek smartphones voor onze aandacht, (ontwikkel)capaciteiten, onze relaties en onze samenleving?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, maar dat het motto ‘hoe meer hoe beter’ van de tech- en telefoonindustrie niet opgaat wordt op steeds meer fronten pijnlijk duidelijk. In landen als Frankrijk, China en Rusland heeft men al langer aandacht voor de aandachts- en gezondheidsproblemen die gepaard gaan met veelvuldig en langdurig schermgebruik. Daar hebben de autoriteiten wet- en regelgeving ingevoerd om kinderen en jongeren te beschermen tegen de nadelige gevolgen.

In Nederland zijn we nog niet zover, de discussie over de negatieve consequenties van digitale media begint pas net op gang te komen. Vooral ouders en docenten onderkennen het effect van het langdurige schermgebruik op welzijn en leervermogen. Het altijd verbonden zijn via mobieltjes versnippert de aandacht, ondermijnt het denken, de creativiteit en het geheugen en verhoogt de stress. In november 2022 kwam het CDA met een motie om mobiele telefoons in klaslokalen van basis- en middelbare scholen te verbieden. De motie werd niet aangenomen, maar daarmee is de discussie niet beslecht: uit het veld klinken steeds meer stemmen die voorstander zijn voor zo’n verbod. Hoog tijd om eens wat meer informatie op een rij te zetten, waarmee je je kennis kan vergroten! Daarom op deze pagina:

- Kennis over hoe schermen en smartphones ons vermogen tot aandacht, onze waarneming en onze relaties en samenleving beïnvloeden.
- Informatie van wetenschappers over de gevolgen van langdurig schermgebruik op de gezondheid (stress, verslaving, bijziendheid)
- Initiatieven die je op weg helpen om een betere balans tussen online en offline te creëren.

Zie voor het vervolg de link bovenaan. Enkele veelzeggende titels van onderwerpen in dit interessante overzicht:
- Altijd verbonden kunnen zijn is fantastisch, maar het daadwerkelijk altijd verbonden zijn is rampzalig!
- Smartphones uit, werkelijkheid aan?
- Permanente schade?
- Stress & verslaving
- Allemaal digiziek?
- Landen die grenzen stellen aan het gebruik van schermen
- Digitale communicatie gaat ten koste van emphatisch vermogen
- Nederlandse oogarts luidt noodklokLees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie