Apeldoorn komt met nieuwe toelichting op veelbesproken netwerk van ‘witte kastjes’
woensdag, 09 maart 2022 - Categorie: Artikelen
Bron: www.destentor.nl/apeldoorn/apeldoorn-komt-met-nieuwe-toelichting-op-veelbesproken-netwerk-van-witte-kastjes~adee62b5/
24 febr. 2022
De uitrol van een nieuw communicatienetwerk in Apeldoorn moet worden stilgelegd. Een petitie met die strekking is de afgelopen tijd ruim 2500 keer digitaal ondertekend. De initiatiefnemers hopen dat de lokale politiek het project nog eens tegen het licht houdt.
Johannes Rutgers 24-02-22
Het Oostenrijkse bedrijf RadioLED is eind vorig jaar begonnen met het bevestigen van kleine zendertjes aan lantaarnpalen. Samen moeten die een draadloos netwerk vormen dat voor allerlei doelen te gebruiken is. Het systeem is, voor zover bekend, nog niet in gebruik.
Het project leidt bij sommige inwoners tot zorgen. Die zorgen gaan met name over privacy en straling. Zowel het bedrijf zelf als de gemeente verwijst naar de wet- en regelgeving waaraan het netwerk op beide punten moet voldoen.
Verantwoordelijkheid
Het navolgen van die regels is de verantwoordelijkheid van RadioLED, benadrukt de gemeente. Het bedrijf stelt daarover dat de straling ruim onder de geldende normen blijft. Over het privacy-aspect zegt RadioLED dat het zelf alleen gegevens registreert waartoe het wettelijk verplicht is. Het netwerk is niet meer dan een doorgeefluik, een transportmiddel om draadloos informatie te verzenden. De opzet is dat andere partijen, bijvoorbeeld bedrijven, er tegen betaling gebruik van maken om data te versturen en ontvangen.
Die uitleg stelt niet iedereen gerust. De initiatiefnemers van de petitie willen een onafhankelijk onderzoek ‘naar risico’s en schadelijke effecten’. Ook moeten de inwoners van Apeldoorn beter geïnformeerd worden.
Enthousiast
Wethouder Wim Willems erkent dat de communicatie over het netwerk beter had gekund. De gemeente heeft RadioLED daar op aangesproken en heeft zelf inmiddels op de gemeentelijke website informatie geplaatst. Toch blijft ook het beantwoorden van vragen in eerste instantie de taak van RadioLED.
Toen het netwerk werd aangekondigd, toonde de gemeente zich enthousiast over het systeem. Dat betekent niet dat de lokale overheid zelf een rol speelt in het project, zegt Willems. Die rol blijft beperkt tot het beschikbaar stellen van de lantaarnpalen. Zoals er ook medewerking wordt verleend aan het plaatsen van apparatuur van andere bedrijven - denk aan Vodafone en KPN, vergelijkt hij.
Geen genoegen
Een groep die zich Bezorgde Burgers van Apeldoorn noemt, neemt geen genoegen met het doorsturen naar RadioLED. Bij dat bedrijf krijgen ze naar eigen zeggen geen gehoor. Terwijl hun vragen wezenlijk zijn, betoogt Petra Olthof namens de groep. ,,Wij hebben het recht om te weten wat er met onze privacy gebeurt.’’ En straling van dit systeem mag onder de norm blijven, hoe zit het met de optelsom van allerlei netwerken, vraagt Sissi Wigbers zich af.
Dat RadioLED een klein, onbekend bedrijf is, versterkt bij Olthof de twijfels en vragen. ,,Met wie is Apeldoorn in zee gegaan?’’, zegt ze, vlak voor de petitie deze donderdagavond officieel wordt aangeboden aan burgemeester Ton Heerts. ,,Ik slaap daar slecht van.’’ Een adviesbureau dat RadioLED en de gebruikte technologie bekeek, sprak eerder in de Stentor uit geen reden te zien om aan RadioLED te twijfelen.
Brief
De initiatiefnemers hopen dat het aantal ondertekeningen - waarvan een deel van buiten Apeldoorn komt - ertoe leidt dat de gemeenteraad het onderwerp in een vergadering gaat bespreken. Of dat gebeurt, is nog de vraag. De fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad moeten daar een besluit over nemen. Zij hebben nu bepaald dat burgemeester en wethouders eerst met een nieuwe toelichting op het netwerk moeten komen. Concreet zal er een brief komen waarin het hoe, wat en waarom staat beschreven.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie