Boekbespreking: ‘Even de draad kwijt’ Op zoek naar luwte om te herstellen

vrijdag, 18 juni 2021 - Categorie: Artikelen

Danny Hartkamp
ISBN 9789403627090
2021
161 pagina's
Prijs € 20,95

De tekst van de auteur op de achterflap:
Een falend genezingsproces bracht mij op het punt te onderzoeken of elektrohypersensitiviteit (EHS) parten speelde. Mijn zoektocht bracht me op verschillende plekken, zowel in Nederland als in andere delen van Europa. Het bracht mij bijzondere ervaringen, inzichten en een unieke reis. In dit boekje, ‘Even de draad kwijt’, beschrijf ik aan de hand van persoonlijke verhalen mijn zoektocht naar luwte in een steeds vollere omgeving. De fysieke inrichting van onze gezamenlijke ruimte is tast- en zichtbaar, die ten behoeve van draadloze digitale technieken is dat voor een groot deel niet. Ik heb geprobeerd de impact van dit onzichtbare iets zichtbaarder te maken. Ik ontdekte dat leegte schaars is, terwijl ze van groot belang is voor onze algehele gezondheid.

Danny Hartkamp (1972) werkte na zijn maritiem technische opleiding bij verschillende farmaceutische bedrijven en runde een tijd zijn eigen zeilmakerij en meubelstoffeerderij. In 2017 viel hij uit met een op het eerste gezicht stevige burn-out. Toen de klachten eerder toe- dan afnamen en medische en psychische oorzaken waren uitgesloten kwam hij op het spoor van elektrohypersensitiviteit, ofwel gevoeligheid voor elektromagnetische velden.

En ik (L.V.) wil hier mijn commentaar aan toevoegen.
Het is een ervaringsboek, erg persoonlijk, herkenbaar en goed geschreven. De toon is luchtig, soms cynisch, ook humoristisch en daardoor komt de inhoud vaak des te schrijnender over. De velen die in een soortgelijke positie beland zijn zullen dit zeker herkennen. Het is geen wetenschappelijk boek, schrijft de auteur, maar de effecten van niet-natuurlijke straling en elektromagnetische velden komen wel aan de orde. Om te weten of elektrohypersensitiviteit en de overbelasting aan straling in Nederland werkelijk de oorzaak zijn van zijn burn-out vlucht hij regelmatig naar andere landen, zoals Italië, Spanje en Portugal, waar nog stralingsarme plekken te vinden zijn. Ook brengt hij een bezoek aan Prof. Belpomme, een oncoloog in Parijs, die elektrogevoeligen diagnosticeert. En dat alles ook nog met een gezin en het UWV als bureaucratische instantie op de achtergrond.
Het boek van Danny Hartkamp kan ik van harte aanbevelen. Het is zeker geen klaagzang, maar het laat wel zijn worsteling zien, hoe te overleven in een land dat door de overheid voor velen onleefbaar is gemaakt.

Leendert Vriens



Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie