Wat is UMTS eigenlijk ?
donderdag, 21 oktober 2004 - Categorie: Artikelen
UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System en is de opvolger van de GSM techniek, die in Nederland in 1994 geintroduceerd is. Net als GSM worden er bij UMTS digitale signalen verzonden.
Sinds de introductie in 1994 werd GSM steeds meer en meer gebruikt, maar in 2004 is het volgens de providers tijd voor een nieuw netwerk: UMTS.
UMTS belooft snelheden vergelijkbaar met ADSL en daarmee ontstaan er veel nieuwe mogelijkheden. Denk aan beeldtelefonie, films kijken, overal draadloos internetten en e-maillen, maar ook het sneller verzenden van foto's, presentaties en bestanden.
Door de hoge datasnelheden is het zelfs mogelijk om uw laptop uit te breiden met een UMTS uitbreidingskaart, zodat u altijd direct contact met het bedrijfsnetwerk kunt houden. In tegenstelling tot GSM, waarmee u steeds opnieuw een verbinding met het netwerk op dient te bouwen, bent u met UMTS continu verbonden met het netwerk.
Momenteel, oktober 2004, is UMTS volgens KPN al beschikbaar in 50 plaatsen, waarvan de meeste in de randstad. Vodafone zegt reeds een 50% dekking te hebben.
Om de hoge licentiekosten en de kosten voor het plaatsen van de zendmasten terug te kunnen verdienen zijn de abonnementsprijzen en de variabele prijzen per megabyte momenteel nog erg hoog. Schrik dus niet van een maandelijkse rekening van honderden euro's als u het NOS journaal wilt kijken vanaf internet op uw laptop.
Nog duur: webwereld.nl/nieuws/17748.phtml
Ervaring: www.vincente.nl/normal.asp?TID=367&CatId=2
Nieuw: KPN levert nu een flatfee abonnement: Voor 75 euro kan je tot 1 gigabyte per maand verzenden.
Waar GSM slechts 9.600 bits per seconde digitaal kan verzenden en ontvangen en 250 seconden doet over het versturen van een foto van 300 KB, zal UMTS tot 384.000 bits per seconde kunnen verzenden. Diezelfde foto van 300 KB is dan ontvangen in nog geen 7 seconden. Tel uit uw winst.
Om deze hoge transmissiesnelheden te garanderen en om storingen en foute verzendingen te voorkomen, worden er ongeveer 15.000 tot 50.000 basisstations (antennes/zenders) geplaatst in Nederland. In de eerste instantie worden de UMTS basisstations (zenders) bijgeplaatsts op de reeds bestaande GSM masten, maar er zullen ook nieuwe masten geplaatst worden. Per mast worden er meestal drie basisstations opgehangen, een voor elke sector (hoek van 120 graden).
Toen de 5 telecomproviders Vodafone, KPN, T-Mobile, Orange en Telfort de UMTS licenties van de overheid kochten, hebben ze bij elkaar 2,7 miljard euro betaald. Bij het kopen van de licenties is tevens overeengekomen met de overheid dat er in 2007 een landelijk dekkend netwerk moet zijn, op straffe van bepaalde sancties.
Tot na 2010 (wanneer de GSM-licenties verlopen) zullen de GSM en UMTS netwerken tegelijkertijd aktief zijn en de basisstations van zowel GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz (DCS), en UMTS zullen dus tegelijkertijd zenden op verschillende frequenties. Dit betekent voor de burgers een relatief hoog blootstellingsniveau, omdat een verdubbeling van het aantal zendmasten ook een verdubbeling van de stralingsdichtheid (gemeten in microWatt per vierkante meter) in huis oplevert.
Volgens de Gezondheidsraad kan het menselijk lichaam echter perfect tegen hoge stralingsblootstellingen. De wetenschappers bij de Gezondheidsraad stellen zelfs dat de internationaal geaccepteerde normen van de ICNIRP aan de voorzichtige kant zijn en de raad heeft daarom de overheid geadviseerd om de dubbele blootstellingswaarden te hanteren (daarmee overigens de hoogste wereldwijd). De waarden die in huizen gemeten worden, zijn minder dan 1% van deze blootstellingslimieten, dus niemand hoeft zich zorgen te maken over de straling van de zendmasten, is de mening van de Gezondheidsraad en daarmee ook van de overheid, de telecomproviders en het antennebureau.
Een mooi toekomstperspectief: In 2007 kan iedereen overal waar hij/zij wil directe toegang hebben tot beeldtelefonie, digitale videotheken, internet, e-mail, zonder ook maar enig risico voor onze gezondheid.
Maar is dat ook echt zo ? Lees verder op Artikelen/78 .
Ga direct door naar het overzicht met onderzoeken dat schadelijke eigenschappen van GSM- en UMTS straling aantoont: Onderzoeken/83 .
UMTS bij de verschillende telecomproviders:
www.kpn.nl | www.vodafone.nl/ | www.t-mobile.nl/ | www.orange.nl/ | www.telfort.nl/
Meer UMTS:
nl.wikipedia.org/wiki/UMTS | umts.pagina.nl | umts.start.nu/ | umts.startkabel.nl/ .
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie