Kamerleden gaan deskundigen ondervragen over gezondheidsrisico’s radar Herwijnen

donderdag, 16 juli 2020 - Categorie: Artikelen

Bron: www.gelderlander.nl/west-betuwe/kamerleden-gaan-deskundigen-ondervragen-over-gezondheidsrisico-s-radar-herwijnen~a99928e14/
15 juli 2020

WEST BETUWE - Deskundigen op het gebied van elektromagnetische straling komen na de zomer naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over de gevolgen van een militaire radar in het dorp Herwijnen. Ze belichten de technische kant van de militaire radar die Defensie er wil bouwen.

Ook komen er experts die ingaan op vragen over de (gezondheids)effecten op omwonenden en de vrees voor de dodelijke spierziekte ALS.

Afgevaardigden van de Universiteit van Utrecht schuiven op 10 september aan om in te gaan op de vragen die er leven over de dodelijke spierziekte ALS. Inwoners stellen dat ALS 36 keer zoveel voorkomt in Herwijnen dan elders.

Ze vragen zich af of het feit dat Herwijnen al meerdere radars heeft (gehad), die ziekte zou kunnen veroorzaken. De GGD heeft de opdracht gekregen na te gaan of ALS inderdaad zo veel voorkomt in Herwijnen. Dat onderzoek is - voor zover bekend - nog niet gereed.

Twee inwoners van het dorp aanwezig
Ook Leendert Vriens, een gepensioneerd natuurkundige die lezingen geeft over de effecten van straling van zendmasten, schuift aan. Evenals Prof. Guy Vandenbosch, hoogleraar Telecommunicatie en Microgolven aan de Universiteit Leuven.

Verder zijn twee inwoners van Herwijnen die al jaren onderzoek doen naar de radar en de ‘stralingsgeschiedenis’ van het dorp aanwezig. Ook TNO, dat in opdracht van het ministerie van Defensie onderzoek deed naar de effecten van de radar in Herwijnen, is present.

De sessie is bedoeld om Kamerleden die nog vragen hebben over de radar meer duidelijkheid te geven. Het ministerie van Defensie wil de militaire radar zo snel mogelijk neerzetten aan de Broekgraaf in Herwijnen.

De radar moet het Nederlandse luchtruim in de gaten gaan houden en scannen op eventueel vijandig vliegverkeer. Voor hij er komt, wil de Tweede Kamer echter weten of de zorgen die inwoners van Herwijnen hebben, terecht zijn of niet.Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie