Trouw: Is 5G schadelijk? Gezondheidsrisico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten

dinsdag, 21 april 2020 - Categorie: Artikelen

Bron: www.trouw.nl/binnenland/is-5g-schadelijk-gezondheidsrisico-s-zijn-nooit-helemaal-uit-te-sluiten~b577a2dd/
21 april 2020

door Hans Nauta

De organisatie Stop5GNL eist bij de rechter een verbod op het aanleggen van 5G-netwerken. Eerst moet zeker zijn dat dit snelle mobiele netwerk geen kwaad kan.

Martine Vriens ­verliet in 2013 halsoverkop haar woonplaats Amsterdam, toen er een telecom­antenne bij haar huis kwam. 4G diende zich aan, de nieuwe standaard voor mobiele communciatie. Vriens had veel last gehad van draadloos internet op het werk – hoofdpijn, slapeloosheid – en werkte daarom thuis als juridisch consultant. Nu die antenne verscheen, besloot ze meteen te verhuizen naar een bosgebied in Brabant. Daar kon ze ontkomen aan elektromagnetische straling.

5G is de volgende generatie telecomtechnologie, met een sterkere dataverbinding en landelijke dekking. Vriens zit bij de belangengroep Stop5GNL die vandaag in een kort geding tegen de staat een verbod eist op de aanstaande veiling van 5G-frequenties. Eerst moet zeker zijn dat 5G geen schade toebrengt aan de gezondheid, vindt de groep. “Ik mag gasten vragen om niet te ­roken in mijn huis, die vrijheid heb ik. Waarom heb ik niet de keuze om zonder straling te leven?”, zegt Vriens in een videoverbinding via de vaste lijn.

Stop5GNL heeft publiekelijk afstand genomen van recente brandstichtingen bij Nederlandse antennemasten. In de dagvaarding komt het woord corona niet voor – op internet worden het virus en 5G onterecht met elkaar in verband gebracht. Stop5GNL baseert zich op serieuze documenten, zoals het ­Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, onderzoek van het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid en uitingen van de Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de overheid.

De staat, vindt Stop5GNL, beschermt zijn burgers niet
De rechtszaak is te vergelijken met die van Urgenda, zegt Vriens. Die stichting dwong bij de rechter af dat de Nederlandse overheid de bevolking beter moet beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. In de 5G-zaak handelt de staat volgens Stop5GNL ­onrechtmatig, omdat hij burgers niet beschermt tegen de gevolgen van blootstelling aan elektromagnetische velden. Zowel op Europees als nationaal niveau is de uitrol van 5G volledig gedreven door economische motieven, vindt de organisatie. De volksgezondheid is bij het afwegen van de belangen ondergesneeuwd.

De overheid noemt draadloze connectiviteit ‘een onmisbare grondstof’ voor de Nederlandse samenleving en 5G een voorwaarde voor economische groei en maatschappelijke ontwikkeling. Een 5G-verbinding is niet alleen snel en betrouwbaar, er zijn ook veel antennes voor nodig.

Antennes zetten elektrische signalen om in onzichtbare elektromagnetische velden. Het aantal golfbewegingen per seconde wordt in hertz uitgedrukt. 5G gebruikt hogere frequenties dan bestaande netwerken, zoals 3,5 gigahertz en 26 gigahertz, oftewel 26 miljard golfbewegingen per seconde. Hoe hoger de frequentie, hoe meer informatie kan worden verstuurd.

Tips om blootstelling aan zendsignalen van telefoons te beperken
• Hoe dichter het apparaat bij je ­lichaam is, hoe meer energie je ­lichaam opneemt. Zet de luidspreker aan bij het bellen. Ook oordopjes zorgen voor afstand tussen hoofd en telefoon
Neem de telefoon mee in een tas, om blootstelling van het ­lichaam te verminderen.
• Gebruik een telefoon met een zo laag mogelijke Sar-waarde. Dat is de hoeveelheid energie die wordt opgenomen in het hoofd. Die heeft te maken met het maximale zendvermogen en de efficiëntie van de telefoon
Bel liever niet bij slecht bereik, want dan moet de telefoon harder zenden. Buiten bellen is vaak beter dan binnen.
Bij tekstberichten is de blootstelling lager dan bij gesprekken, maar schrijf ze niet onder het autorijden.


De adviezen komen van het ­Kennisplatform Elektromagnetische Velden, waarin het RIVM, TNO, Agentschap Telecom en ­gezondheidsorganisatie GGD GHOR samenwerken. En van de US Food en Drug Administration.

Omdat hoge frequenties minder ver reiken dan lage, komen er straks ondersteunende antennes op bushokjes, aan lantaarnpalen en op gebouwen. Gemeentes zullen daarvoor in alle redelijkheid toestemming moeten geven. Daarnaast gebruikt 5G ook grotere antennemasten, die het signaal veel preciezer dan voorheen op een gebruiker kunnen richten.

Zie de link bovenaan voor het vervolg van dit artikel. Eén deel nog hieronder.
Brandstichting en complottheorieën
Afgelopen weken stonden meerdere zendmasten in ­Nederland in brand. Vermoedelijk zijn ze aangestoken. De incidenten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de ­bereikbaarheid. Het eerste incident was op 3 april in Beesd en afgelopen weekend waren twee zendmasten in Amsterdam doelwit van brandstichting.

In de Facebookgroep Wij willen geen 5G Nederland, met ruim 35.000 leden, juichen sommigen de branden toe. Ook delen ze complottheorieën over 5G en coronavirus.

Stop5GNL wil het snelle 5G-netwerk via de juridische weg laten verbieden en zegt niets te maken te hebben met de Facebookgroep. De belangengroep neemt afstand van geweld, vernieling en andere onwettige daden.
Lees verder in de categorie Artikelen | Terug naar homepage | Lees de introductie